„Investim în profesori”: Ministerul Educației lansează Programul Național de formare a cadrelor didactice

Ala Găină

„Investim în profesori”. Este genericul unui program național-pilot, lansat de Ministerul Educației, care are scopul de a îmbunătăți competențele și cunoștințele cadrelor didactice. În cadrul acestui proiect, care va avea loc până la sfârșitul anului, vor fi selectate 50 de instituții de învățământ, iar în fiecare dintre ele vor fi instruiți în jur de 50 de profesori. În acest sens, ministrul Educației, Dan Perciun îndeamnă instituțiile de învățământ să aplice pentru a participa la acest program național.

Dacă tradițional cadrele didactice achitau pentru aceste formări, acum specialiștii vor merge în instituție cu un program de formare și se va lucra cu întreaga comunitate școlară.

„Comparativ cu modelul tradițional, în cadrul acestui proiect vom selecta instituții de învățământ, nu cadre didactice. Se va merge în instituția de învățământ cu un program de formare, deci formatorul va veni în clase, la cadrul didactic, și nu invers. Se va lucra nu cu câte un profesor izolat, dar cu întreaga comunitate școlară, în așa fel încât acele noi competențe, aptitudini, cunoștințe să fie cu adevărat implementate”, a declarat Dan Perciun.

Programul va include 75 de ore de contact direct, 100 de ore de studiu individual, 35 de ore de follow-up și până la 90 de ore de mentorat și consiliere pentru fiecare instituție de învățământ.

„Noi, pentru a selecta tematicile, am avut discuții cu cadrele didactice, cu formatorii și instituțiile de învățământ, ca să selectăm acele tematici care să răspundă într-adevăr necesităților. Vor fi abordate subiecte importante, precum inteligența emoțională, starea de bine a cadrului didactic, cultura organizațională în cadrul instituției, comunicarea eficientă cu elevii, adaptarea la diversitatea elevilor, construirea încrederii și respectului în cadrul instituției de învățământ. La fel, vom avea un întreg modul privind relația dintre cadrele didactice și părinți”, a mai spus ministrul Educației.

Ministrul a îndemnat instituțiile de învățământ să aplice pentru a participa la acest proiect-pilot, prin completarea unui formular care va putea fi accesat pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării.

„Este un program voluntar, bazat pe dorința instituției de a schimba, de a îmbunăți lucrurile în cadrul instituției și noi venim cu suportul necesar alături de formatorii care vor fi implicați în proiect”, a mai spus Dan Perciun.

Costul proiectului este de 6 milioane de lei și dacă va avea succes, ar putea fi extins și anul viitor.