TRINITAS TV invită oamenii să vizioneze un film documentar excepțional despre destinul tragic al Protoiereului Alexandru Baltaga, preot basarabean care și-a pierdut libertatea și viața pentru „vina” de a fi semnat Actul Unirii de la 27 martie 1918.
Proiectul „Martirul Unirii” este realizat de Televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS TV, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova.
Filmul va fi difuzat vineri, 27 septembrie 2024, la ora 19:00, la Cinematograful „Odeon” din Chișinău. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se fac prin email la adresa: [email protected].
Documentarul este dedicat memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga (14 aprilie 1861 – 7 august 1941), un adevărat artizan al Unirii Basarabiei cu România și martir al Bisericii Ortodoxe Române, recent canonizat și în curând cinstit ca sfânt în calendarul Patriarhiei Române.
Protoiereul Alexandru Baltaga a fost un fervent susținător al unității naționale între românii de pe ambele maluri ale Prutului și a fost singurul cleric care a votat Unirea Basarabiei cu România în cadrul Sfatului Țării. După realizarea Marii Uniri, a contribuit semnificativ la unificarea bisericilor din România Mare și a fost implicat activ în elaborarea Legii de organizare uniformă a Bisericii Române și a Statutului de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române din 1925, care a inclus și ridicarea acesteia la rangul de Patriarhat. De asemenea, a fost un important promotor al educației și rugăciunii în limba română pentru românii basarabeni, luptând împotriva politicii de deznaționalizare impusă de ruși după 1812.
Din cauza activității sale patriotice și misionare, Protoiereul Alexandru Baltaga a fost arestat, torturat și deportat de autoritățile sovietice, murind ca martir la vârsta de 80 de ani, în închisoarea din Kazan, Republica Tatarstan, pe 7 august 1941. La 10 iulie 1991, după 50 de ani de la moartea sa, a fost reabilitat de Procuratura Generală a Republicii Moldova.