Ion Ceban: Guvernul trebuie să asigure în mod egal finanţarea pentru asistenţii personali din toată ţara

Adrian Sirbu

Guvernul trebuie să asigure în mod egal finanţarea pentru asistenţii personali din toată ţara. Declaraţia a fost făcută de Primarul General, Ion Ceban, în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale de luni. Acesta a menţionat că nu există asemenea mecanisme discriminatorii în alte ţări, iar problema asistenţilor personali este creată intenţionat de guvernare.

,,Doar asistenţii personali din Chişinău şi UTA Găgăuzia nu sunt finanţaţi de guvern. Cu ce se deosebesc aceştia de cei de la Briceni, Anenii Noi, Cahul sau alte raioane? Responsabil de politicile de stat în domeniul asistenţei sociale este Ministerul Muncii și Protecției Sociale, nu Primăria Chişinău”, a spus edilul capitalei.

Şeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, a precizat că toate adresările trebuie făcute, în primul rând, Parlamentului, care a avut înregistrat un proiect de lege pentru rezolvarea problemei, însă s-a eschivat, iar Guvernul chiar a dat un aviz negativ acestui proiect.

Asistenții personali din municipiul Chișinău, care îngrijesc persoane cu dizabilități, au organizat, din nou, un protest în fața Primăriei Chișinău. Aceștia acuză municipalitatea că ar fi creat artificial situația și le-ar ignora problemele.

De cealaltă parte, edilul capitalei acuză partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) că și-ar face PR politic pe seama problemelor asistenților sociali. El a îndemnat manifestanții să își ceară drepturile, dar nu în fața Primăriei, ci a Guvernului, a Parlamentului și a Președinție.