Ion Druță va fi adus luni la Soroca, pentru a fi înmormântat lângă Lumânarea Recunoștinței

Adrian Sirbu

Testamentul lui Ion Druță va fi îndeplinit, trupul neînsuflețit al scriitorului urmează să fie adus luni la Soroca, pentru a fi înhumat lângă Lumânarea Recunoștinței, după cum i-a și fost dorința.

Mai întâi sicriul va fi depus la Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Chișinău, de la 10:00 la 12:00, ca de la scriitor să-și ia rămas bun toți cei care l-au cunoscut sau i-au admirat creația. După aceasta cortegiul funerar îl va aduce pe Ion Druță pe ultimul drum la Soroca.

În 2014, Ion Druţă a fost în vizită la Soroca, trecând și pe la „Lumânarea Recunoştinţei”.

Ultima dorință a regretatului Ion Druță a fost să fie înmormântat în liniște și modestie, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței.

Președinția a anunțat că luni la ora 12.00 se va cinsti memoria scriitorului Ion Druță prin păstrarea unui moment de reculegere. În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova.

Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor. De asemenea, furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhiva companiei realizate în baza operelor scriitorului Ion Druță.

Scriitorul Ion Druță, care recent a împlinit 95 de ani, s-a stins din viață pe 28 septembrie la Moscova, Federația Rusă, unde era stabilit de mai mulți ani.