Ion Iovcev a fost restabilit în funcția de director interimar al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol

Redacția Liber TV

Ion Iovcev, directorul liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, care a fost demis din funcție în luna iunie a anului 2021, a fost restabilit în funcția de director interimar a instituției de învățământ. Totodată, în cadrul unei întrevederi care a avut loc vineri, 6 mai, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a prezentat scuzele de rigoare pentru modalitatea în care au fost încetate raporturile de muncă cu directorul liceului.

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a decis la data 6 mai 2022 să anuleze Ordinul din 16 iunie 2021 prin care Ion Iovcev a rămas fără funcția de director interimar al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. Astfel, încetarea contractului de muncă a fost anulată, iar Iovcev a fost restabilit în funcție.

La examinarea cauzei în instanță, Ministerul Educației și Cercetării a informat că, în urma analizei ordinului de concediere a lui Iovcev, din punct de vedere obiectiv, nu au fost prezentate și nu au fost identificate premise care să poată justifica necesitatea sau oportunitatea ordinului respectiv.

Potrivit cererii depuse, Ion Iovcev va prelua interimatul funcției, începând cu data de 16 mai 2022.

Precizăm că, Ion Iovcev a anunțat despre demiterea sa pe 22 iunie. Acesta a precizat că ordinul a fost semnat de ministrul interimar al Educației, Lilia Pogolșa. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Educației au argumentat decizia, declarând că directorul a atins limita de vârstă care îi permite să fie în această funcție. Iovcev spunea atunci că a fost supus mai multor presiuni din partea regimului ilegal de la Tiraspol.

Ion Iovcev a deținut funcția de director al Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” de la Tiraspol timp de 29 de ani. A fost apreciat, anterior, cu Ordinul Republicii. În 2014 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”. Distincția i-a fost oferită de ex-președintele României, Traian Băsescu, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti.