,,Legea miliardului” nu va fi anulată.

Gabriela Sargo

În nota informativă a proiectului se menționează că are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, dar și neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat.

Deputatul liberal-democrat, Iurie Țap, a declarat în timpul dezbaterilor că fracțiunea PLDM insistă pe clarificarea lucrurilor în ceea ce privește frauda bancară. în opinia sa, guvernarea nu a întreprins masurile necesare pentru a demonstra că persoanele vinovate sunt trase la răspundere, iar prejudiciul nu este recuperat . Potrivit lui, președintele Igor Dodon urma să vină aici și să enunțe un mesaj onest, pentru a demonstra că acțiunile sale sunt oneste și nu sunt acțiuni electorale.

Deputatul liberal, Ion Apostol a declarat că acestă inițiativă este o farsă și acum cei care au participat aceste hoții se dau marii apărători ai dreptății.

Fiind supusă votului, inițiativa președintelui a fost susținută doar de 31 de deputați, un număr insuficient pentru a fi promovată.

Într-o postare pe Facebook, președintele Igor Dodon a declarat că parlamentul a respins inițiativa sa de anulare a ,,legii miliardului" fără vriun argument cît de cît plauzibil din partea corpului de deputați din majoritatea parlamentară și a sateliții săi.

,,Nu pot spune că aș fi foarte surprins, dar cred că toți cetățenii țării trebuie să cunoască numele fiecărui deputat care nu a susținut această inițiativă. Mai ales numele celor care își doresc foarte mult alegeri uninominale. Reiterez, cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să întoarcă un bănuț din banii furați. Banii trebuie întorși de hoți, iar averile acestora confiscate. Amintesc că în cadrul primei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate voi pune în discuție subiectul furtului secolului", a menționat Igor Dodon.

Potrivit președintelui, în condițiile actuale, o altă soluție pe care a propus-o și anterior este ca cetățenii să se expună asupra subiectului dat și acest lucru urmează a fi făcut.

,,Trebuie menționat că primele plăți din bugetul de stat în acest context sunt palnificate pentru luna noiembrie 2017. Pînă atunci trebuie maximă consolidare a eforturilor pentru anularea acestei legi rușinoase", mai spune Igor Dodon.