O fetiță cu nevoi speciale ce caută informații într-o carte

Mai multe familii unde sunt copii cu nevoi speciale, vor beneficia de abilități de îngrijire din partea Echipei Mobile

Silvia Plop

 Echipa Mobilă prestează gratuit servicii de asistență socială, asistență psihologică, logopedie, asistență medicală și kinetoterapie, la domiciliul persoanei, cu implicarea familiei. Este un serviciu care urmărește prevenirea instituționalizării persoanelor cu cerințe speciale, în special a copiilor.

Marcela Dilion, manager de proiecte la Keystone Moldova,  a declarat pentru IPN că o Echipă Mobilă poate presta, concomitent, servicii pentru 25 de beneficiari. 

Echipele Mobile sunt create pe lângă direcțiile de Asistență Socială din teritoriu. Din cauza lipsei de logopezi, în unele raioane funcțiile specialiștilor respectivi sunt preluate de psihopedagogi, care îi ajută pe copiii cu deficiențe de vorbire.

Anual, bugetul Serviciului Echipă Mobilă este de 330 de mii de lei, bani alocaţi din bugetele locale. În raioanele mari, unde se consumă mai multă motorină pentru transportarea specialiștilor la domiciliile beneficiarilor sau este nevoie de mai multe consumabile, se ajunge şi la un buget de 400 de mii de lei. Pentru un beneficiar anual se alocă circa 13 mii de lei.

Întrebată cine devine beneficiar al serviciului dat,  Marcela Dilion a specificat că, în mare parte, este vorba despre copii, în unele cazuri și adulţi, cu dizabilități severe şi accentuate, precum şi familiile cu grad sporit de vulnerabilitate, unde există riscul de instituționalizare sau abandon. Specialiștii direcțiilor de Asistență Socială din fiecare raion în care este implementat serviciul sunt cei care examinează fiecare caz şi decid beneficiarii. Pentru fiecare specialiștii elaborează un plan individual de intervenție.

Acolo unde se cere, beneficiarii sunt ajutați să obțină scaune rulante sau încălțăminte ortopedică etc. Sunt multe acțiuni pe care trebuie să le facă alte autorităţi, dar nu le fac, spune managerul de proiect de la Keystone.

O parte din Echipele Mobile au fost lansate de autoritățile publice locale, altele cu ajutorul Keystone Moldova în cadrul unui proiect cu finanțarea Uniunii Europene. Pentru prima dată Serviciul Echipă Mobilă a fost lansat în 2010.