Mai mulți locuitori ai capitalei au rămas fără apă din cauza branșamentelor înghețate

Adrian Sirbu

Gerul din ultimele zile a lăsat fără apă mai mulți locuitori ai capitalei, după ce instalații de apă neprotejate au înghețat. Potrivit Apă-Canal Chișinău, la Departamentul dispecerat al întreprinderii au fost înregistrate circa 10 de cazuri de îngheț a branșamentelor și a apometrelor. Este vorba, în special, despre instalațiile din sectorul particular, echipele intervenind la solicitare pentru a remedia problemele apărute, transmite IPN.

Pentru a evita eventuale avarii și cheltuieli inutile, consumatorii sunt îndemnați să asigure izolarea termică a locurilor de amplasare a instalațiilor de contorizare, a gurilor de acces, a rețelelor interioare de canalizare și a branșamentelor la apă, lăsând liber doar cadranul de citire a datelor de consum de apă. Capacul de acces care închide căminul trebuie să fie bine ermetizat. Gestionarii fondului locativ sunt obligați să protejeze aceste bunuri.

În cazul în care nu vor fi respectate condițiile solicitate, operatorul nu poartă răspundere pentru sistarea ulterioară a furnizării serviciilor de alimentare cu apă, ca urmare a înghețării instalațiilor de contorizare din lipsa protecției de către consumatorii non-casnici, dar și gestionarii fondului locativ, menționează Apă-Canal Chișinău.

Despre contoarele înghețate sau deteriorate, consumatorii pot anunța la numărul de telefon indicat în factura de plată.