Mai mulți sportivi din R.Moldova participă la Jocurile BRICS, organizate în Rusia. Ministerul Educației: „Federațiile riscă sistarea finanțării”

Adrian Sirbu

Mai mulți sportivi din Republica Moldova participă la Jocurile BRICS, organizate în orașul Kazan din Federația Rusă. Despre aceasta a anunțat Ministerul Educației și Cercetării, care precizează că a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii. Este vorba de Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică.

„Federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național. Reiterăm că federațiile nu pot delega membrii loturilor naționale la competiții sportive internaționale fără o coordonare prealabilă cu MEC (cu 14 zile înainte de desfășurarea competiției propriu-zise)”, a specificat Ministerul Educației.

Potrivit Ministerului Educației, „participarea la așa-numita competiție încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei. Această competiție organizată pe teritoriul Federației Ruse încalcă prevederile Cartei Olimpice, document care guvernează organizarea, acțiunile și funcționarea Mișcării Olimpice”.

Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au admis, cu bună știință, delegarea sportivilor pentru participare, acestea riscă reducerea sau sistarea finanțării, precizează Ministerul Educației.

Federațiile din care fac parte sportivii, deocamdată, nu au venit cu reacții.