Maia Sandu a mulțumit României și Ucrainei pentru sprijinul acordat în evacuarea moldovenilor din Gaza

Ala Găină

Cei 36 de moldoveni evacuați din Gaza ajung azi la București. Avionul care îi aduce în România va ateriza la ora 15:00. Asta după ce România și Ucraina au ajutat la evacuarea cetățenilor din Fâșia Gaza. În acest context, președinta Maia Sandu a mulțumit liderilor de la București și Kiev pentru asistență.

„Sunt profund recunoscătoare președinților Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski pentru sprijinul României și Ucrainei în misiunea noastră de aproape o lună de evacuare a cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza”,  scris președinta Republicii Moldova pe platforma X.

36 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza au fost evacuați și sunt în siguranță. Aceștia au traversat marți, 7 noiembrie, punctul de trecere a frontierei de la Rafah. Potrivit președintei, din Cairo moldovenii vor fi transportați la București, împreună cu cetățenii români, cu o cursă aeriană specială organizată de Ministerul Afacerilor Externe din România, iar ulterior preluați cu un autocar pus la dispoziție de autorități. Totodată, alți cetățeni ai Republicii Moldova au refuzat pe ultima sută de metri evacuarea.

„Unii cetățeni, pe ultima sută de metri, în special cei care se aflau la o distanță mai mare de punctul de trecere Rafah, au refuzat evacuarea din motive de securitate. Vom continua să ținem legătura cu cetățenii noștri din Gaza pentru a acorda asistența necesară, la necesitate”, a declarat Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.