Ministerul Afacerilor Interne din Tadjikistan se află la Chișinău pentru a investiga atacul armat din 30 iunie

Ala Găină

Doi ofițeri de investigație de la Ministerul Afacerilor Interne din Tadjikistan se află la Chișinău, pentru a investiga circumstanțele incidentului din 30 iunie de la Aeroportul Internațional Chișinău, în care a fost implicat un cetățean tadjik. Aceștia intenționează să viziteze atacatorul la spital și spun că vor colabora cu autoritățile noastre pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs tragedia.

Potrivit șefului Departamentului de Informații al Ministerului de Externe al Tadjikistanului, Șohin Samadi, ofițeri ai organelor de drept din Tadjikistan și oficiali ai ambasadei în Moldova au fost trimiși în Chișinău pentru a interacționa cu autoritățile moldovenești și pentru a clarifica toate împrejurările incidentului din 30 iunie în care este implicat un cetățean al Tadjikistanului. Totodată, el a transmis condoleanțe familiilor și apropiaților cetățenilor moldoveni decedați.

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroprtul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger. Atacatorul a fost rănit și, în prezent, se află în stare gravă la spital. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Munteanu și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâți.

Potrivit Procuraturii Generale de la Tadjikistan, atacatorul, Rustam Așurov era implicat în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci și era căutat de autoritățile din țara de origine. Ulterior, după comiterea acestei infracțiuni, acesta a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu intenția de a se ascunde în țările Uniunii Europene.