Ministerul Educației cere eliberarea din funcție a șefilor direcțiilor educație angajați contrar cadrului legal

Adrian Sirbu

Ministerul Educației și Cercetării a emis o circulară prin care solicită consiliilor raionale și municipale să elibereze din funcții șefii direcțiilor educație care sunt angajați contrar prevederilor Codului Educației. Emiterea actelor de încetare a raporturilor de muncă se va face până la 11 ianuarie, cu informarea ulterioară a Ministerului despre acțiunile întreprinse, transmite IPN.

Urmează să fie eliberați conducătorii care sunt numiți în funcție de mai mult de patru ani, cei care nu au fost numiți prin concurs sau au fost numiți pe perioadă nedeterminată. „Prevederile privind angajarea prin concurs pentru un mandat de patru ani a șefilor direcțiilor de învățământ datează din 2014, când a fost adoptat Codul Educației. În prezent, MEC nu face altceva decât să implementeze aceste prevederi și să se asigure că legea este egală pentru toți”, a menționat ministrul educației și cercetării, Dan Perciun.

Solicitarea vine în contextul în care la 26 ianuarie 2024 expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul Educației adoptate de Parlament la 17 august 2023. Curtea Constituțională a verificat constituționalitatea acestor modificări și a declarat inadmisibile sesizările depuse de câțiva deputați și de un consiliu raional.

În cazul neemiterii actului administrativ de către reprezentanții autorității administrației publice locale de nivelul al doilea, constatarea încetării de drept a raporturilor de serviciu o va face MEC și va desemna interimari până la organizarea concursurilor și numirea noilor conducători, precizează Ministerul.

La sfârșitul lui decembrie, Mișcarea Alternativa Națională a depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității noilor prevederi ale Codului Educației. Noua cerere a venit după ce Curtea Constituțională a respins la 12 decembrie o sesizare similară depusă la 7 septembrie de către deputatul Gaik Vartanean. Autorii au avertizat despre amenințarea asupra autonomiei locale generată de prevederile art. II, alineatele (2)-(9) din legea adoptată la 17 august. Autorii sesizării au semnalat că această schimbare ar putea duce la o serie de abuzuri, permițând demiteri și numiri arbitrare în instituțiile de învățământ, cu consecințe grave asupra integrității și independenței sistemului educațional.