Ministerul Sănătății pune piciorul în prag: „Spitalele de boli infecțioase nu vor fi închise, ci comasate”

Ala Găină

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile nu vor fi închise, ci doar comasarea sub un management comun, având în vedere specificul acestora similar – tratarea maladiilor contagioase, precizează Ministerul Sănătăţii.
„Ambele spitale sunt de nivel terțiar și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar. Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile lucrează cu o capacitate de doar 40% din fondul activ de paturi, iar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” nu are secție de terapie intensivă, secție pediatrică, laboratoare performante.
Gestionarea comună a acestor două instituții medico-sanitare va contribui la optimizarea proceselor administrative și la eficientizarea resurselor financiare, pe care le dețin ambele, permițând astfel concentrarea resurselor către îmbunătățirea serviciilor medicale calitative oferite populației”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, instituţia mai precizează că: reorganizarea nu presupune închiderea instituțiilor medicale, cum se vehiculează în spațiul public, ci optimizarea cheltuielilor, restructurarea și investițiile care se vor efectua în infrastructură, capacități și competențe, într-un management comun al instituțiilor. Managementul comun este un model demult practicat în multe țări și oferă o creștere și eficientizare a capacităților instituției.
„Având în vedere necesitatea consolidării capacităților țării în gestionarea urgențelor legate de maladiile infecțioase și situațiile epidemiologice, sunt necesare investiții și restructurări la nivelul spitalelor. Utilizarea eficientă a capacităților ambelor spitale va contribui semnificativ la atingerea acestor obiective, asigurând un sistem de sănătate robust și pregătit să facă față provocărilor actuale și viitoare și va îmbunătăți atât condițiile de activitate a lucrătorilor medicali, cât și calitatea serviciilor medicale oferite pacienților”, comunică MS.