Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea: „Moratoriul cerut de fermieri la calcularea penalităților nu poate fi aplicat sub nicio formă”

Ala Găină

Moratoriul cerut de fermieri la calcularea penalităților nu poate fi aplicat sub nicio formă, nici chiar prin decizia Comisiei Situații Excepționale. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei conferințe de presă. Cu toate acestea, potrivit lui, procesul de elaborare a unui cadru de suport pentru agricultorii cerealieri a început, iar autoritățile discută cu reprezentanții băncilor și ai sectorului non-bancar pentru a preveni falimentarea fermierilor care fie nu au roadă din cauza secetei, fie se confruntă cu problema prețurilor mici la vânzarea produselor agricole.

„Așa-numitul moratoriu propus de către Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă, pentru că, în primul rând, nu există formă legală în Republica Moldova, în baza căreia ar putea fi declarată o astfel de formă de susținere. A doua modalitate, nici inclusiv CSE nu are astfel de împuterniciri și, mai mult ca atât, legislația din Republica Moldova prevede foarte clar, și Slavă Domnului că în Moldova nu există nicio entitate, care ar putea interveni în relațiile private între doi agenți economici”, a declarat Bolea.

Ministrul Agriculturii recunoaște că problemele cu care se confruntă fermierii sunt stringente și dă asigurări că autoritățile sunt în căutare de soluții. Potrivit ministrului, deciziile finale durează, întrucât problema fiecărui fermier trebuie analizată separat.

„Noi propunem să ne axăm pe lucruri care pot fi făcute. Să identificăm un cadru legal, în baza căruia noi putem să intervenim și să venim cu suport real și legal pentru agricultorii din Republica Moldova, producători de cereale care, la etapa actuală, au intrat în impas”, a mai spus Bolea.

Vladimir Bolea spune că urmează să facă o analiză pentru ultimii 5 ani cu privire la numărul de dosare legat de creditori și câți dintre agricultori au ajuns în stare de insolvabilitate.

Fermierii din toate raioanele țării cer Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. De asemenea, fermierii cer ca din Fondul de Subvenționare pentru anul 2024, suma de un miliard de lei să fie repartizată fermierilor.