Mitropolia Basarabiei critică decizia „autointitulatei Biserici Ortodoxe din Moldova” (BOM) de a pedepsi preoții care au decis să părăsească entitatea subordonată Patriarhiei Moscovei și să adere la structura din subordinea Patriarhiei Române, „în căutarea unei slujiri ecleziastice, în acord cu valorile și identitatea etnică românească”.
„Am a luat act cu mâhnire și profundă indignare despre decizia neîntemeiată a sinodului autointitulatei „Biserici Ortodoxe din Moldova”, subordonată Patriarhiei Moscovei de a caterisi șase preoți slujitori care s-au alăturat, plini de curaj, Mitropoliei Basarabiei. (…) Decizia de caterisire a respectivilor preoți este nevalidă, neavând fundamentare reală din perspectivă teologică și canonică și are un repetat impact negativ asupra credincioșilor”, anunță Mitropolia Basarabiei în comunicatul emis pe 26 octombrie.
Mitropolia Basarabiei susține că, în mod istoric și canonic, Biserica Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei, „este singura instituție bisericească care a avut și continuă să aibă jurisdicție canonică asupra teritoriului actual al Republicii Moldova”. Prin urmare, susține sursa citată, acțiunile Sinodului BOM „sunt în contradicție cu însăși canoanele Bisericii și istoria jurisdicției bisericești”.
„Structura rusească de la Chișinău devine absurdă și ridicolă prin denumirea ei, presupunând că ar avea o autoritate într-o regiune cu o istorie, cultură și identitate ortodoxă profund ancorată în spiritualitatea românească. Această abordare a conflictului actual subminează credibilitatea Mitropoliei Ruse de la Chișinău și îi expune slăbiciunea” – mai anunță sursa citată.
De asemenea, etichetarea negativă a celor care își declară apartenența sau se identifică cu BOR din Basarabia reprezintă nu doar o greșeală, ci și o lipsă gravă de respect față de credința și identitatea poporului din teritoriu.
„Vom depune toate eforturile posibile până când toate comunitățile ortodoxe din R. Moldova vor reuși să se întoarcă în sânul Bisericii-Mamă. Acest lucru nu înseamnă doar aderarea formală, ci și asigurarea că fiecare preot, diacon, monah, monahie sau credincios se poate bucura de o slujire autentică și eliberată de constrângerile dictate de ideologii străine poporului nostru. Astfel, încurajăm pe toți cei care se simt constrânși de eparhiile rusești să aibă curajul de a ieși din această servitute și să revină la tradiția și comuniunea Bisericii Ortodoxe Române. În Mitropolia Basarabiei ei vor găsi pacea și bucuria duhului românesc de care sunt lipsiți și dragostea comuniunii frățești cu oamenii care mărturisesc același crez și același trecut mucenicesc. De asemenea, nădăjduim ca toți cei implicați în luarea unor astfel de decizii și promovarea lor în spațiul public se vor întoarce în cel mai scurt timp la principiile fundamentale ale iubirii creștine, respectului și unității etnice, în loc să perpetueze o confruntare care nu face decât să dăuneze credibilității și unității Bisericii Ortodoxe”, se mai arată în comunicatul Mitropoliei Basarabiei.
Amintim că slujitorii caterisiți, în urma deciziei luat de cei nouă membri ai Sinodului bisericesc sunt protoiereul Ilie Munteanu, protoiereul Alexei Sîrbu, protoiereul Teodor Pelin, protoiereul Vasile Enachi, protoiereul Ioan Gangan şi protoiereul Ioan Solonaru.
Potrivit Sinodului, cei șase preoți „nu s-au pocăit” în fața autorităților ierarhic superioare., iar trecerea de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei este o încălcare a jurământului depus la hirotonie.
Interesul pentru Mitropolia Moldovei a crescut zilele trecute după ce în spațiul public a apărut scrisoarea mitropolitului Vladimir către patriarhul Kirill. În răvașul trimis la Moscova pe 5 septembrie se spune că „lumea rusă” este străină valorilor noastre naționale și că reunirea Republicii Moldova cu România se va produce într-un timp relativ scurt. În demersul său, capul Mitropoliei Moldovei își informează șeful că prăpastia dintre Chișinău și Moscova s-a adâncit și mai mult, deoarece Patriarhia susține intervenția rusă în Ucraina.