Mitropolia Basarabiei spune că va lupta până la capăt pentru sediul eparhial în care stă episcopul de Bălți și Fălești Marchel

Ala Găină

Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române va lupta până la capăt pentru a obține înapoi reședința episcopiei și Catedrala ortodoxă română „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți. Potrivit PS Antonie, Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei, aceste clădiri au fost construite cu cheltuiala Statului Român și au fost ocupate abuziv, așa că Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești, al Mitropoliei Moldovei subordonată Moscovei ar trebui să le elibereze, relatează TV Nord

„Noi am făcut deja demersuri și vom continua să facem demersurile corespunzătoare ca să le recuperăm, să le recuperăm, ele au fost date prin hotărâre de Guvern, sperăm tot printr-o hotărâre de Guvern să fie întoarse, noi avem dovezi că sunt ale noastre, au aparținut, au fost construite de înaintașul, de primul Mitropolit Visarion Puiu, care a păstorit aici la Bălți și ele trebuie să revină proprietarilor de drept. Și aici bănuim că nu va fi ușor, oricum dreptatea este de partea noastră și noi vom insista să se facă dreptate și să triumfe adevărul”, a declarat PS ANTONIE, Episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

Amintim că, anterior Episcopul Marchel a adus critici în legătură cu decizia de a construi la Bălți o nouă catedrală și un centru cultural românesc subordonate Bisericii Ortodoxe Române.

Întrebat de TV Nord dacă va ceda edificiile Marchel a spus că nu dă importanță solicitării reprezentanților Mitropoliei Basarabiei.

„Este proprietatea statului și ne este dată nouă spre folosință și atâta-i tot, cred că noi ne ieftinim pe noi înșiși, eu nu am de gând să cobor la vorbele acestea care nici măcar de piață nu pot fi numite”, spune PS MARCHEL, Episcop de Bălți și Fălești al Mitropoliei Moldovei.

Precizăm că vineri, 1 decembrie s-a pus piatra de temelie a Catedralei Românești, care urmează să fie construită la Bălți.