De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 11 ore

One Billion Rising

Moldova participă la „One Billion Rising”

Cristina Parpalov

Campania „One Billion Rising”  este cea mai amplă acțiune în masă împotriva violenței asupra femeilor. Această campanie este cunoscută prin faptul că milioane de oameni din întreaga lume se adună să-și exprime mesajele prin dans împotriva violenței asupra femeilor, iar în acest an, va avea loc și în Republica Moldova.

În data de 5 martie, la ora 13:00, pe Strada Pietonală din Chișinău vor ieși să danseze în susținerea femeilor exploatate  cele 18 organizații, membre ale Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”, reprezentanți ai ambasadelor, ai societății civile și publicul larg, susținători ai cauzei.

Menționăm că „One Billion Rising” este cea mai amplă acțiune în masă la nivel mondial, pentru a pune capăt violenței asupra femeilor. Milioane de oameni din peste 200 țări se adună anual, în cadrul Campaniei, să-și exprime solidaritatea și apelul către toate autoritățile responsabile, autoritățile naționale și internaționale, guvernele, mass-media, școlile, bisericile și organismele internaționale precum Organizația Națiunilor Unite etc – pentru a pune capăt violenței.

Caracteristica esențială a campaniei este exprimarea mesajelor sale prin dans. Această formă creativă de protest reprezintă o sfidare colectivă, folosind arta ca un instrument politic puternic de rezistență și protest, precum și o celebrare colorată, diversă și artistică a solidarității locale și globale. Peste tot în lume, în cadrul Campaniei, oamenii dansează cu furie împotriva tuturor formelor de violență – nu numai a violenței sexuale și bazate pe gen, dar, de asemenea, împotriva violenței sărăciei, inegalității, exploatării și marginalizării. Se dansează cu speranță pentru o lume fără violeță.

Campania, lansată de Ziua Îndrăgostiților în anul 2012, a început ca un apel la acțiune, în baza unei statistici a Națiunilor Unite, potrivit căreia 1 din 3 femei de pe planetă este bătută sau violată în timpul vieții sale.

Având în vedere că populația mondială este de cca 7 miliarde, reiese că această statistică se referă la peste un miliard de femei și fete.