Moldovean cercetat pentru spălare de bani, reținut pe Aeroport după extrădarea din Țările de Jos

Ala Găină

Un bărbat cercetat într-un dosar de spălare de bani a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău după ce a fost extrădat din Țările de Jos. Potrivit Centrului Național Anticorupție, inculpatul a coparticipat la convertirea și transferul a 1,6 milioane de lei dintr-un credit bancar de la BEM în contul unei societăți nerezidente din Cipru, transmite IPN.

Potrivit faptelor investigate, bărbatul, în coparticipare cu beneficiarul efectiv al societății nerezidente din Cipru, dar și cu alte persoane neidentificate, a dispus și a asigurat convertirea banilor în dolari și transferarea acestora în contul acelei societăți. Toate acestea s-au comis în condițiile în care el cunoștea că entitatea străină nu va executa un pretins angajament asumat în baza unui contract fictiv, în scopul deghizării originii ilicite a sumei de 1,6 milioane de lei. Banii proveneau dintr-un credit bancar în mărime de 4,4 milioane de lei oferit unei societăți comerciale din Republica Moldova de Banca de Economii. Printre beneficiari se regăsește și un cetățean al Federației Ruse.

Inculpatul a fost reținut pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos și extrădat autorităților din Republica Moldova. Acesta a fost plasat în izolatorul CNA, urmând ca instituția să informeze instanța de judecată în examinarea căreia se afla cauza penală.