Moldovenii părăsesc în masă Rusia! În doi ani numărul lor a scăzut de 3,5 ori

Ala Găină

Numărul moldovenilor aflați la muncă, la studii sau cu traiul în Rusia continuă să scadă vertiginos și la începutul lunii mai 2022 constituia doar 76.645 de persoane, arată un studiu realizat de experții Institutului de analize sociale și prognoze al Academiei Prezidențiale pentru economie și administrație publică din Rusia (RANEPA).

Comparativ cu începutul lunii mai 2021, numărul moldovenilor aflați în Rusia a scăzut de aproape două ori, iar față de luna mai 2020 – de circa 3,5 ori, transmite mold-street.com.

Același studiu relevă că față de mai 2019, numărul moldovenilor aflați în Federația Rusă a scăzut de peste patru ori, iar față de finele anului 2014, scăderea este de circa 7,5 ori.

Aceste date denotă că de fapt moldovenii părăsesc în masă Federația Rusă.

Autorii studiului constată că este cea mai mare scădere a fluxului de migranți între toate statele CSI.

De exemplu, din 2014 și până în mai 2022, numărul azerilor s-a redus de circa trei ori, al kazahilor și ucrainenilor – de 2,5 ori, iar al armenilor – de 1,5 ori. În același timp, numărul migranților din Belarus a stagnat, iar al celor din Kârgâzstan și Tadjikistan chiar a crescut.

„Migrația forței de muncă devine din ce în ce mai puțin diversificată: 83% dintre migranții de muncă sunt cetățeni a trei țări din Asia Centrală: Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan (în 2019, ponderea cetățenilor din aceste țări era de 72% din volumul total, iar în 2015 – 65%).

Față de 2019, numărul migranților din aceste trei țări a scăzut cu doar 12%, în timp ce numărul migranților de muncă din Moldova și Ucraina a scăzut de 5 ori, din Azerbaidjan – de aproape 2 ori, din Armenia cu 40%”, susțin autorii.

La începutul lunii mai 2022, în Rusia se aflau circa șase milioane de cetățeni străini, din care 91% erau din statele CSI, mai relevă studiul. Dintre aceștia, 3,35 milioane erau migranți veniți la muncă.