Igor Dodon NATO

NATO dă replica: „Biroul NATO la Chișinău va fi deschis anul acesta”

Vasile Cojocari

Biroul de informare NATO de la Chişinău va fi deschis anul acesta, după cum a explicat secretarul general adjunct, Rose E. Gottemoeller. Trebuie subliniat că acest birou se creează pe baza unui acord cu autorităţile din Republica Moldova, pe baza cererii guvernului, ratificării în Parlament. Deci, NATO este o instituţie serioasă şi îşi ţine promisiunile. În plus, trebuie spus că acest birou este un mic birou diplomatic, civil, unde marea majoritate a angajaţilor vor fi, de fapt, cetăţeni moldoveni. Nu trebuie să vă închipuiţi că vor veni generali sau ofiţeri. E vorba de diplomaţi şi va fi un singur diplomat dintr-o ţară membră NATO, restul vor fi angajaţi moldoveni, din Republica Moldova. Tocmai pentru că ceea ce doreşte acest birou, scopul său este să ajute cetăţenii Republicii Moldova să-şi întărească instituţiile, să vadă la firul ierbii exact de ce are nevoie Republica Moldova şi să răspundă acestor cerinţe cu programele şi cu finanţările pe care le avem”, a declarat pentru EuropaLiberă purtătoarea de cuvânt a NATO Oana Lungescu.
Purtătorul de cuvânt al NATO a precizat că Alianța respectă neutralitatea Republicii Moldova, aspect specificat clar în Planul de Acţiuni de Parteneriat Individual, semnat între cele două părți.
NATO este o alianţă defensivă, este o alianţă care este pentru pace şi a ajutat să menţină pacea în Europa de aproape 70 de ani de când s-a creat. Este o alianţă care aduce împreună ţări democratice, 28 în momentul de faţă, în curând 29, împreună cu Muntenegru şi al cărei scop nu este să provoace conflicte, ci să le prevină. Şi este o alianţă care nu forţează pe nimeni să i se alăture. Nicio ţară nu este târâtă să intre în NATO. Dimpotrivă, ţările ca Muntenegru, de exemplu, care doresc să adere au multă treabă de făcut, multe eforturi, multe reforme. Deci, este o alianţă democratică, deschisă, al cărei scop este siguranţa cetăţenilor”, a mai spus Oana Lungescu.