Neglijența costă! În ultimele luni, sute de șoferi au rămas fără permis de conducere

Adrian Sirbu

Inspectoratul Național de Securitate Publică anunță că peste 450 de șoferi au rămas fără permis de conducere în perioada iulie-decembrie 2023.

Potrivit datelor INSP, în 2023 s-a majorat și numărul de șoferi care nu au respectat Regulamentul circulației rutiere, cu 7% comparativ cu anul 2022, iar în timp ce unii conducători auto spun că numărul de participanți la trafic care încalcă legislația rutieră este în creștere, alții cred că șoferii nu sunt atenți sau depășesc limita de viteză, transmite radiomoldova.md.

În anul 2023, angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică au sancționat peste 468.000 de participanți la trafic pentru nerespectarea regulilor de circulație rutieră, cu 35.000 mai mulți șoferi decât în 2022.

„În perioada iulie-decembrie 2023, INSP a suspendat unui număr de 458 de șoferi dreptul de a conduce mijloace de transport. Pe parcursul anului 2023, de către polițiștii INSP au fost sancționați peste 468.000 de participanți la trafic pentru nerespectarea Regulamentul circulației rutiere, comparativ cu perioada analogică a anului precedent, când au fost sancționați peste 433.000 de contravenienți”, a spus ofițerul de presă al INSP, Ana Chiselița.

În timp ce unii conducători auto spun că numărul de șoferi care încalcă legislația rutieră este în creștere, alții susțin că șoferii nu sunt atenți la volan sau depășesc limita de viteză.

Conform INSP, cele mai frecvente încălcări ale Regulamentului circulației rutiere sunt: depășirea limitei de viteză stabilită pe sectorul de drum, oprirea și parcarea unității de transport în locuri interzise, deplasarea la volanul mijlocului de transport fără a avea cuplată centura de siguranță.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, în anul 2023, mai mulți angajați ai Agenției Servicii Publice din oficiile Bălți, Edineț, Glodeni, Dondușeni, Hâncești și Chișinău au fost documentați pentru colectarea ilicită a mijloacelor financiare de la candidații care urmau să obțină permise de conducere. Sumele pretinse pentru un permis de conducere variau între 400 și 1.200 de euro.