Nou-născutul vândut, copila care a născut la 11 ani și băiatul agresat la Bubuieci, au ajuns în vizorul Avocatului Poporului: „Vom monitoriza cazurile”

Ala Găină

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului  s-a sesizat din oficiu privind cazul copilei care a născut la 11 ani, a băiatului bătut la Bubuieci, dar și bebelușului oferit spre vânzare. Ombudsmanul Copilului va monitoriza intervenția autorităților competente în elucidarea circumstanțelor, oferirea serviciilor necesare copiilor afectați și va evalua măsurile și acțiunile întreprinse în vederea prevenirii unor astfel de situații.

Despre fetița din raionul Ocnița, care a născut la 11 ani, Avocatul Poporului notează că „manifestă o profundă îngrijorare”. Responsabililor li se solicită să asigure investigația cazului, asistență medicală, suport psiho-emoțional, suport în reluarea studiilor de către minoră și identificarea oricărui „element care ar putea contribui la prevenirea unor astfel de situații în viitor”.

În cazul băiatului de 15 ani, bătut de alți doi minori pe o stradă din Bubuieci, ombudsmanul precizează că manifestă îngrijorare din cauza faptului că violența între semeni ia amploare și „reiterează necesitatea fortificării cooperării intersectoriale pentru a preveni aceste comportamente, a identifica și răspunde prompt și eficient în cazurile suspecte de violență, conform mecanismului de cooperare”.

Referindu-se la cazul copilului unei ucrainence, ajuns de vânzare pentru un cuplu din România, avocatul susține că situația este „deosebit de gravă și inacceptabilă”, solicitând investigație și identificarea factorilor care au dus la asemenea circumstanțe și asigurarea protecției bebelușului.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului va analiza toate informațiile relevante și va colabora strâns cu autoritățile competente pentru a se asigura că drepturile copiilor sunt realizate în conformitate cu cadrul normativ național și standardele internaționale

Ombudsmanul Copilului reiterează dreptul inalienabil al fiecărui copil la viață și subliniază obligația statului de a asigura supraviețuirea, dezvoltarea și protecția copilului față de orice formă de violență. Copiii trebuie să beneficieze de o atenție deosebită și de măsuri concrete pentru a li se asigura un mediu sigur și propice dezvoltării lor armonioase”, se arată într-un comunicat emis de Avocatul Poporului.