O stradă din Nimoreni, redenumită în memoria lui Igor Ciofu, decedat în urma atacului de la Aeroportul Chișinău

Adrian Sirbu

O stradă din satul Nimoreni va fi redenumită în cinstea lui Igor Ciofu, una din victimele atacului din 30 iunie de la Aeroportul Internațional Chișinău, scrie Ialovenionline.md. Igor Ciofu era locuitor al satului Nimoreni.

Inițiativa de denumire a unei străzi în cinstea cetățeanului decedat la datorie aparține primarului localității, Andrei Covali. Dezicia însă a fost luată de Consiliul sătesc Nimoreni, în cadrul ședinței din 19 septembrie.

Conform deciziei, strada Independenței va fi redenumită în strada Eroul Ciofu Igor. De asemenea, prin decizia Consiliului, Igor Ciofu a fost declarat Cetățean de Onoare al satului Nimoreni, postmortem.

Amintim, în urma atacului armat de la Aeroportul Internațional Chișinău, din 30 iunie 2023, au decedat două persoane: un angajat din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, și un polițist de frontieră – Serghei Muntean. Un cetățean al Tadjikistanului a primit refuz de a intra în Republica Moldova din considerente de securitate. În timp ce era transferat în zona sterilă pentru a fi deportat, el a luat arma unui ofițer de securitate de la aeroport, cu care a omorât cele două persoane. Bărbatul era căutat de autoritățile din Tadjikistan pentru răpirea, cu o săptămână mai devreme, a unui șef al unei bănci din Tadjikistan. Acesta a decedat la spital, după câteva zile de la atacul armat, fiind și el rănit în urma schimburilor de focuri.

Inspector de securitate, Ciofu Igor, avea doar 40 de ani, un tată iubitor a 3 copii. Activa în serviciul securitate al aeroportului din 2022, fiind ofițer pensionat din cadrul SPPS, se spunea atunci, după atacul armat, într-un mesaj al Aeroportului.