O tânără trans face apel la instanță. Ce a pățit la o bancă din Chișinău

Ala Găină

Unei tinere trans din Chișinău, pe nume Stela Roxana, i s-a refuzat deservirea la ghișeul unei filiale FinComBank din capitală. Bangbang.md – primul brand media și de conținut LGBTQ+ din țară – i-a reflectat istoria, inclusiv după ce Angelica Frolov, care este coordonatoare de program lobby și advocacy la centrul Genderdoc-M, o organizație ce promovează drepturile persoanelor LGBT+ în R Moldova, a avut o postare despre asta, transmite  realitatea.md.

Tânăra s-a adresat la Poliție și spune că urmează să depună o plângere în instanță.

„Eu am început să filmez această situație. I-am zis să mai spună o dată în fața camerei că îmi refuză serviciul de transfer. Funcționara a spus că ea cheamă poliția și închide jaluzelele. A spus că nu am dreptul să o filmez”, povestește Stela.

În urma unei consultări cu avocata, ea a apelat la serviciul 112, solicitând sosirea unui echipaj de poliție la fața locului. Ca urmare a stabilirii tuturor circumstanțelor, polițiștii au constatat că nu există încălcări din partea persoanei trans, actele acesteia sunt valide pentru transfer și au confirmat dreptul de a filma în locurile publice.

„M-am simțit umilită în fața multor oameni care erau acolo, în magazin. Toate aceste probleme și multe altele nu ar exista pentru noi – persoanele transgender, dacă ASP (Agenția Servicii Publice) ne-ar schimba actele, așa cum un act de identitate ar trebui sa fie”, a mai adăugat ea, precizând că din cauza faptului că identitatea de gen din acte nu corespunde cu aspectul fizic nu este acceptată la angajare, întâmpină dificultăți la vamă și se confruntă cu multe alte dificultăți.

Incidentul s-a întâmplat pe 29 ianuarie curent, iar tânăra urmează să meargă în instanță pentru a depune o plângere pe discriminare. În plus, este de menționat că pe pagina de Facebook sau site-ul oficial al băncii Fin