Omagiu pentru Eroii Români căzuți la datorie în satul Baimaclia din raionul Căușeni

Redacția Liber TV

O parcelă a Eroilor Români căzuți la datorie a fost inaugurată astăzi în satul Baimaclia din raionul Căușeni, în prezența ministrului Apărării Anatolie Nosatîi, Ambasadorului României, Daniel Ioniță, atașatului militar român, colonel Cristi Ladaniuc, reprezentanți ai autorităților publice locale, precum și cetățeni din localitate.

Reconstrucția Parcelei a fost realizată în anul 2021 în cadrul unui proiect comun al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor de la București, în colaborare cu Agenția pentru Ştiință şi Memorie Militară.

Datele Agenției arată că în cimitirul ortodox din Baimaclia au fost identificaţi patru militari români, decedați în luna iulie 1941.

Astăzi este Ziua Veteranilor și trebuie să le mulțumim veteranilor Armatei Române, ca de altfel veteranilor tutor armatelor, fără de contribuția cărora România nu ar fi fost astăzi ceea ce este – un stat respectat, un stat modern, un stat integrat în NATO, un stat membru al Uniunii Europene, un stat care este alături de R. Moldova pe drumul spre Uniunea Europeană”, a declarat Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, citat de Radio Chișinău.

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a subliniat că participă la acest eveniment pentru a comemora jertfa pe care a adus-o Armata Română în numele păcii și democrației.

Acest cimitir, de rând cu alte cimitire ale eroilor români care și-au dat viața pe meleagurile noastre, reprezintă un simbol istoric. Este un moment care amintește localnicilor din Baimaclia ororile războiului și despre curajul militarilor ce au luptat cu drapelul pentru neamul și poporul lor”, a afirmat ministrul.

Primarul localității Baimaclia, Adrian Cojocaru, a mulțumit României pentru ajutoarele de „zeci de milioane de lei” acordate pentru renovarea grădiniței din sat și pentru alte proiecte de infrastructură „care au îmbunătățit viața locuitorilor”.


Pe teritoriul Basarabiei au existat peste 240 de cimitire și memoriale militare ale eroilor căzuți în cele două războaie mondiale. Câteva zeci dintre ele au fost reabilitate, în majoritatea cazurilor cu susținere financiară din partea României.