De Ultimă Oră

Veste bună! România și Bulgaria aderă complet la spațiul Schenghen de la 1 ianuarie 2025

Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu …

Actualizat acum 8 ore

Oameni în stare de ebrietate.

OPINIE// În RM avem 222 de decese la 100.000 de locuitori. Cine-i următorul?

Olesea Coragău

Vara trecută am călătorit sub cerul francezilor. M-au surprins orânduielile lor, stilul lor de viaţă, însă mi-a pierit entuziasmul în momentul în care am fost abordată de administratoarea unui hotel. Intenţionat sau involuntar, aceasta mi-a spus că moldovenii sunt prietenii paharului, dovadă ar fi cetăţenii noştri care munceau la acel hotel şi care, în momentul discuţiei, se delectau din conţinutul unei sticle de vin. Citindu-mi indignarea, care mă cuprinsese, femeia a risipit norii  cu nişte justificări de prin presă, spunându-mi că la noi cultura consumului de vin s-a înrădăcinat din timpurile vechi şi abuzul de alcool a devenit un sindrom, care ne afectează, în plan principal, viaţa socială.

Replicile mele au fost, mai degrabă, nişte frânturi de idei, pentru că conştientizam problema pe care s-a pus accent. Era vorba despre epidemia, care a monopolizat destinul moldovenilor încă de prin anii 1998, când Moldova se situa pe prima poziţie în Europa după cantitatea de alcool înregistrată şi consumată în medie de o persoană matură şi… pe locul trei în lume.

Un studiu realizat recent de către Centrul Analitic Independent- Expert Grup dovedeşte că moldoveanul nu renunţă aşa uşor la ceea ce i-a intrat în sânge. Astfel, în prezent, în 60% din gospodăriile din Moldova se consumă băuturi alcoolice. Cetăţenii din spaţiul rural consumă mai mult alcool decât cei din mediul urban, 66% faţă de 50%.

Şi-ntr-adevăr, cei care vin de prin sate, vor confirma rezulatele studiului şi vor spune că nu doar veşnicia se naşte la sat, ci şi oamenii care consumă alcool în exces. Drept argument vor fi vecinii care devin filosofi, politicieni şi economişti la un pahar de tărie, vecinii care administrează câte  o palmă de educaţie morală copiilor şi soţiilor atunci când le joacă gradele.

De fapt, totul începe din familie. Copilul este educat, direcţionat şi motivat să preia comportamentul părinţilor. Dar ce se întâmplă când părinţii seamănă doar neghină în jurul lor? Simplu. Copiii percep eronat valorile unui om model şi încep să se afirme prin alte căi. Beau pe ascuns, beau acasă, duc băutură la şcoală şi influenţează negativ alţi tineri. Când ajung la maturitate, aceşti oameni consumă băuturi alcoolice la negru, iar când sunt în stare de ebrietate, pot  să-şi omoare şi mama cu o piatră, cazul de la Sipoteni, Călăraşi; sau pot să-şi înjunghieze  amicul de pahar, ca într-un caz din Anenii Noi, din 17 februarie, 2017.

Cazurile de acest gen nu sunt fenomene unice, pentru că mai frecvente sunt accidentele rutiere produse din cauza consumului excesiv de alcool. Astfel, după un studiu realizat de Allianz Center for Technology, Republica Moldova se află pe locul 6 în lume, dintre 168 de ţări analizate, după ponderea deceselor din accidente de circulaţie produse ca urmare a consumului de alcool, după Belarus, Lituania, Rusia, Venezuela, Ucraina.

Aceasta este forţa ascunsă a alcoolului, forţa pe care omul crede că o conduce, spunând că bea la o sărbătoare, vrea să uite de probleme, bea pentru că medicul i-a zis că e benefic, neştiind că aşa devine vulnerabil în faţa bolilor cronice, a afecţiunilor hepatice şi chiar a morţii.

Când te paşte pericolul, trebuie să-ţi vină în ajutor statul. În această direcţie, PROGRAMUL NAŢIONAL privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020,  îşi propune să interzică total  publicitatea la băuturile alcoolice şi să reducă nivelul de alcoolemie la şoferi, să  identifice programe de consiliere a populaţiei cu risc sporit de dependenţă de alcool; să prezinte propuneri Ministerului Finanţelor, privind impozitarea producţiei alcoolice.
   Însă, programul este  doar o structurare îngrijită a strategiilor, care poate ramâne aşternut pe foaie şi niciodată valorificat, spre deosebire de scopurile noastre care au şanse să se materializeze. Omul trebuie să-şi scuture traista valorilor şi cea a viciilor, astfel să le aleagă pe cele care vor sta în capul mesei lui. Dacă vrem să trăim într-un stat treaz, trebuie să ne trezim şi să facem schimbarea.

Apropo, la ora actuală, Organizația Mondială a Sănătății ne declară fruntaşi desăvârşiţi la băut şi…la murit din cauza băuturii, 222 de decese  la 100.000 de locuitori. Cine-i următorul?