Florin Ioan Bojor

OPINIE// R. Moldova: săracă de dragul independenţei – Catalunia: unită de dragul bogăţiei

Gabriela Adam

România din secolul XIX şi prima parte a secolului XX prin independenţă şi-a câştigat bunăstarea, România secolului XXI, la marginea Uniunii Europene prin aceeaşi independenţă şi-ar fi câştigat singurătatea, adică sărăcia. De aceea, faptul că am cedat o parte din independenţa noastră Uniunii Europene ne-a adus o oarecare bunăstare, dacă nu am fi făcut aşa e suficient să ne uităm la R. Moldova, la Ucraina, la Serbia şi să vedem cât de bine o duc…

În R. Moldova, dincolo de politicienii rămaşi în vremea războiului rece se pune problema profesorilor, a medicilor şi a micilor oameni de afaceri, adică a elitei educative, medicale şi patronale a ţării. Cum de profesorii şi medicii stau atât de flămânzi şi umiliţi de dragul independenţei? Cum de oamenii de afaceri stau atât de înjosiţi la mâna politicienilor? Cum de sunt atât de creduli să-şi imagineze că la graniţa dintre două imperii încordate UE şi Rusia, lor le va fi bine? Cum de nu văd că momentan prosperitatea şi siguranţa sunt în vest şi abia peste câteva generaţii poate vor fi în est, deşi politica Rusiei nu poate duce la aşa ceva.

În cealaltă parte a Europei, în Spania, în bogata regiune Catalunia, catalanii doresc să-şi câştige independenţa şi să-şi facă propriul stat, care să fie în Uniunea Europeană. Au făcut referendum, considerat ilegal de către Spania, au fost împiedicaţi la vot de către poliţiştii statali, au cerut medierea UE şi doresc să-şi declare unilateral independenţa.

Totuşi, jumătate din populaţia Cataluniei pare să-şi dorească mai degrabă unionismul cu Spania de frica sărăcirii. Efervescenţa şi bucuria procesului de independenţă au fost puse la pământ de către băncile catalane şi marile firme catalane care în aceste zile şi-au mutat sediile sociale în afara Cataluniei de frica rămânerii în afara Uniunii Europene.

Ca atare, aici graniţa între libertate pentru unii şi singurătate pentru alţii este foarte fină şi se pare că pragmatismul va învinge: vor alege bunăstarea în sânul Spaniei şi a UE şi vor încerca să reformeze Spania pentru a le fi şi mai bine.

Dacă în Catalunia două bănci: Caixa şi Sabadell au fost atât de pragmatice de frică să nu-şi piardă clienţii încât au influenţat statul spaniol ca să dea o lege ca ele să-şi poată schimba domiciliul social, în R. Moldova banii din bănci au fost furaţi de către politicieni şi mafia lor, celebrul jaf al secolului, rămânând ca tot oamenii săraci să plătească ca băncile să fie puse pe picioare.

În R. Moldova s-a crezut şi se pare că se mai crede că independenţi vor fi primiţi în UE, însă UE are fracturări în sânul ei precum Catalunia şi nu va accepta un stat independent ca Moldova fracturat în ideologii demult apuse.

Prin urmare, singura soluţie pentru bunăstarea R. Moldova este unirea cu România. Oare de ce moldovenii nu aleg pragmatismul unirii? Oare de ce profesorii, medicii şi micii oameni de afaceri nu aleg prosperitatea şi siguranţa pe care unirea cu România şi unirea cu UE o dau?
Sursa: