Opt ani de la de la prăbușirea elicopterului SMURD în satul Haragâș, raionul Cantemir

Adrian Sirbu

Se împlinesc astăzi, 2 iunie, opt ani de la accidentul aviatic de la Haragîș, când un elicopter românesc din serviciul de urgență SMURD, aflat în misiune în Republica Moldova, s-a prăbușit lângă satul Haragâș, raionul Cantemir.

Elicopterul salvase deja o persoană din Republica Moldova, se realimentase în Chișinău și se afla în momentul producerii accidentului în drum spre un al doilea bolnav din Republica Moldova.În accident și-au pierdut viața toți cei 4 membri ai echipajului: pilotul, copilotul, medicul și un asistent medical.

Cei patru membri ai echipajului au fost decorați post-mortem de președintele României Klaus Iohannis și cel al Republicii Moldova Nicolae Timofti. În aprilie 2020, au fost declarați cetățeni de onoare ai municipiului Iași.

De asemenea, în memoria celor patru eroi  salvatori care și-au pierdut viața în accidentul aviatic, în satul Haragîș a fost ridicat un complex memorial, iar Poșta Moldovei a pus în circulație un timbru poștal, care reprezintă imaginea echipajului aeromedical.