cinematografie

Opt milioane de lei pentru producția și promovarea cinematografică din Republica Moldova

Victoria Furnic

Pentru prima oarp timp de zece ani, Ministerul Culturii și cel al Finanțelor alocă o astfel de sumă semnificativă pentru producția filmelor din Republica Moldova. Alocaţiile financiare vor fi distribuite pentru debuturi în cinematografie, pentru coproducţii internaţionale, pentru filme de lungmetraj, scurtmetraje, documentare şi animaţie, precum şi pentru organizarea festivalurilor și evenimentelor cinematografice în R. Moldova, participarea filmelor autohtone și a cineaștilor la festivalurile internaționale.

De asemena, pe 23 ianuarie va fi prezentat regulamentul după care se va desfășura un concurs de proiecte cinematografice unde vor participa  regizorii și scenariștii din întreaga țară. „În fiecare an, 10 tineri regizori îşi încheie studiile la Academia de Muzică, Teatru şi Film, însă ei, din păcate, n-au posibilitate să facă film. Este trist de tot că în epoca imaginii să nu creezi producţie cinematografică. Nu avem un centru care ar fixa şi ar conserva imaginea pentru timpuri mai bune, când vor apărea posibilităţi mai mari de dezvoltare a cinematografiei”, a declarat Dumitru Olărescu, doctor în studiul artelor.

La fel, cineastul a declarat că resursele financiare vor contribui nemijlocit la relansarea și dezvoltarea cinematografiei naționale.