Peste 50 de localități au rămas fără energie electrică. Cum se intervine la deszăpezirea drumurilor

Adrian Sirbu

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare cu intensificări ale vântului, au fost deconectate parțial de la energia electrică 57 de localități din 7 raioane, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Pentru lichidarea consecințelor legate de condițiile meteo nefavorabile, în țară acționează 760 de specialiști din cadrul subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și drumari.

Până în prezent, la lucrările de curățire și presurare a materialului antiderapant pe drumuri au fost implicate 212 unități de tehnică şi 170 de drumari, fiind presurate 2310,8 tone de material antiderapant.

Lucrările de curățire și presurare a materialului antiderapant se desfășoară pe toate traseele naționale, regionale și locale, dar mai intensiv în zona de nord a țării. Drumuri blocate la moment nu sunt.

În continuare autoritățile îndemnă oamenii să țină cont de condițiile meteo nefavorabile și să nu pornească la drum. Potrivit prognozelor pe 8 ianuarie va ninge puternic, izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, comparativ cu vremea din ultima perioadă. Pe drumurile publice se vor forma troiene și ghețuș, iar pe firele electrice se va depune lapoviță. În aceste condiții deplasarea pe trasee ar putea fi dificilă, iar unele zone ar putea fi înzăpezite. Autoritățile îndeamnă cetățenii să evite deplasările.