Primăria Chișinău nu anulează nicio rută de autobuz din suburbii. Ion Ceban: Nu cădeți în plasa bârfelor și a manipulărilor

Adrian Sirbu

Primăria Chișinău nu anulează nicio rută de autobuz în suburbiile Capitalei, iar informațiile din spațiul public, precum că vor fi sistate unele curse, nu corespund adevărului și sunt doar manipulări și minciuni. Precizările au fost făcute de primarul Capitalei, Ion Ceban, care îndeamnă oamenii să nu cadă în plasa acestor bârfe.

„Primăria municipiului Chișinău nu va închide nicio rută municipală de autobuz, nici în oraș și nici în suburbii. Îndemn locuitorii din orașul Codru să nu dea atenție zvonurilor răspândite prin suburbie, am înțeles că unii din Primăria Codru colectează semnături de la oameni și îi mint că vom închide rutele. Nu îi credeți, vă rog, prin așa metode de șarlatanie au câștigat și așa vor să continue. Rutele municipale de autobuz nr. 14 și nr. 15, pe care le-am lansat anul trecut, rămân funcționale, acestea nu vor fi închise și niciodată acest subiect nu a fost discutat în instituțiile municipale”, a scris primarul Ion Ceban.

Edilul susține că interesul celor care propagă aceste calomnii, este de distrage atenția locuitorilor din suburbie de la problemele care trebuie soluționate în localitate.

„Noi am deschis aceste rute la solicitarea grupurilor de inițiativă, din care au făcut parte locuitorii acestei suburbii. Serviciile municipale au pregătit infrastructura necesară, unitățile de transport, pentru a lansa cele două rute. Am primit scrisori de la locuitorii de pe strada Schinoasa Deal, care susțin că acum în teritoriu „se fac diferite manipulări că va fi scos autobuzul nr. 15 și restabilite microbuzele”. Totodată, călătorii susțin că „autobuzele sunt mult mai confortabile, spațioase, cu șoferi atenți” și ne roagă să nu le scoatem. Nu credeți impostorii. Este o minciună crasă. Primăria Chișinău nu închide nicio rută de autobuz. Informați-vă din prima sursă, de pe paginile oficiale ale Primăriei Chișinău”, a mai adăugat Ion Ceban.

În prezent, locuitorii din suburbia Codru sunt deserviți de trei rute municipale de autobuz: nr. 9, nr. 14 și nr. 15. Orarul de circulație poate fi consultat pe site-ul Parcului Urban de Autobuze – autourban.md.

În prezent, PUA deservește 33 de rute municipale de autobuz municipale, dintre care 26 pe itinerarele suburbane.

RTEC are 38 de rute de troleibuz, dintre care patru deservesc și rutele suburbane: Trușeni, Bubuieci, Durlești și Stăuceni.

În perioada 2019-2023, Primăria Chișinău a înnoit, deschis, majorat și extins rutele de autobuz care circulă spre și dinspre suburbii. Acest lucru a fost posibil datorită procurării a 184 de unități de autobuz, în total cu troleibuzele – peste 300 de unități în ultimii 4 ani.

Anual, Primăria Chișinău subvenționează cu aproximativ un milirad de lei serviciile de transport public municipal urban și suburban.