Primăvara începe cu Eugen Doga. Maestrul împlinește astăzi 87 de ani

Adrian Sirbu

Compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 87 de ani. Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru.

Printre capodoperele sale se numără simfonia, cantatele „Primăvara omenirii” și „Curcubeul alb”, precum și numeroase compoziții pentru teatru, film și muzică de cameră. Eugen Doga a compus muzică pentru peste 200 de filme, a creat romanțe și cântece pentru copii, lăsând o amprentă inconfundabilă în peisajul muzical național și internațional.

Recunoscut cu Premiul de Stat și decorat cu ordine și distincții prestigioase, precum „Ordinul Republicii”, Eugen Doga este, fără îndoială, unul dintre cei mai influenți și apreciați compozitori ai secolului trecut. Celebrul său vals „Gingașa și tandra mea fiară” a fost inclus de către UNESCO în lista capodoperelor muzicale ale secolului trecut, confirmându-i astfel prestigiul și talentul incontestabil.

În 2022, compozitorul a lansat volumul de carte autobiografic cu titlul „Viața mea, așa cum a fost să fie”.