Profesorii cer majorări de salariu cu 20%: Ziua profesorului s-ar putea transforma nu în zi de sărbătoare, dar de revoltă

Ala Găină

Pedagogii solicită majorarea salariului cu circa 20%, până la nivelul celui mediu pe economie – de circa 11 500 lei. În caz contrar, sunt luate în calcul acțiuni de protest și chiar grevă. Declarația a fost făcută de către Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei, care a precizat că se mizează, totuși, pe faptul că în cadrul discuțiilor cu Ministerul Educației se va ajunge la un rezultat favorabil pentru pedagogi.

Dacă nu vor exista „răspunsuri clare” din partea autorităților, nu vom vedea nicio mișcare până la Ziua profesorului [5 octombrie], aceasta s-ar putea transforma nu în zi de sărbătoare, dar de revoltă, a spus Ghenadie Donos la Europa Liberă în podcastul „În esență…”, de la Europa Liberă.

O hotărâre certă va fi luată după discuțiile cu conducerea Ministerului Educației, planificate pentru 7 septembrie. Principala solicitare este majorarea cu 20% a salariilor pedagogilor, până la nivelul celui mediu pe economie (11 486 lei, conform Biroului Național de Statistică).