Protest la Bucureşti față de afirmațiile lui Iohannis cu privire la unirea R. Moldova cu România
Protestatarii au venit cu pancarte pe care scria „După ce ai fost votat, de Unire ai uitat” sau „Dacă tăceai, filosof rămâneai” și au scandat mesaje unioniste.
Scopul protestului este de a cere administraţiei prezidenţiale un dialog decent cu societatea civilă.
Dacă această solicitare de dialog nu se materializează, pe parcursul săptămânii viitoare o să protestăm în fața Palatului Cotroceni. Noi vrem să aibă Administrația Prezidențială o poziție constructivă și să lucreze concret pentru frații noștri, pentru 3 milioane de români de peste Prut. Nu există această variantă de aderare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, singura șansă a Republicii Moldova de stabilitate, de integrare europeană și de luptă pentru bunăstare este alături de România, făcând parte din România, așa cum a făcut parte și în perioada interbelică, a declarat George Simion, preşedintele „Acţiunea 2012”
Astfel,unioniștii s-au arătat dezamăgiţi de declaraţiile lui Iohannis, care şi-a schimbat poziţia referitoare la reîntregirea neamului românesc.
Pentru noi, declarațiile lui Klaus Iohannis au fost o imensă trădare. Ne-a durut sufletul ca români din România, ne-a durut și mai mult sufletul pentru frații din Basarabia care au ascultat aceste declarații și speranțele lor pentru unire au fost destrămate întrucâtva. Ne dorim altă atitudine din partea președintelui, să aibă aceleași declarații pe care le-a avut în campania electorală. E inadmisibil să declari una în timpul campaniei pentru a atrage voturi și după aceea, la un an de mandat, să te contrazici singur. De altfel, suntem și împotriva felului în care Adminstrația Prezidențială condusă de Dan Mihalache a tratat subiectul Basarabiei. Nu există un consilier cu care se poate discuta pe subiectul Republicii Moldova, deși noi am solicitat acest lucru, a mai susţinut liderul Acțiunii 2012.
Organizatorii au anunțat că un nou miting va fi organizat, pe 24 februarie, în faţa Palatului Cotroceni.
Amintim că miercuri, Klaus Iohannis, a spus că posibila Unirea poate fi discutată atunci când şi într-o parte, şi în alta a Prutului lucrurile sunt foarte stabile şi merg bine.
Sunt două chestiuni vitale pentru Moldova şi din acest motiv importante pentru noi, consolidarea drumului pro-european pentru R. Moldova şi chestiunea Unirii care este cerută de unele formaţiuni. Eu sunt convins că acum trebuie să ajutăm R. Moldova pentru a-şi consolida calea pro-europeană, trebuie să îi ajutăm să implementeze acordul de asociere cu UE, trebuie să îi ajutăm să depăşească criza politică în care se află. Următorul pas după părerea mea este integrarea europeană a R. Moldova, iar Unirea poate fi discutată atunci când şi într-o parte, şi în alta a Prutului lucrurile sunt foarte stabile şi merg bine. Să pui acuma întrebarea Unirii mi se pare un demers puţin serios, a declarat Klaus Iohannis.