Radarul Armatei Române a detectat o posibilă dronă rusească în direcția Galați

Ala Găină

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că sistemul de supraveghere al Armatei Române a indicat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, „o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați”.

Până la ora redactării acestei știri, autoritățile române nu au găsit rămășițe ale unei drone care să fi ajuns pe teritoriul României.

Sâmbătă dimineață, căutările din județul Galați au fost reluate într-o zonă limitrofă orașului, după ce un locuitor a sunat la 112 și a anunțat că a auzit o bubuitură. Sâmbătă, la prânz, premierul Marcel Ciolacu anunțat că nu fusese găsită nicio rămășiță a vreunei dronei.

În jurul orei 12.00, căutările din Galați – la care au participat peste 100 de jandarmi, polițiști, polițiști locali, ofițeri SRI, militari – s-au încheiat.

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, s-a declarat nemulțumit de modul în care autoritățile centrale au gestionat situația.

Nu mi se pare normal să lucrăm așa. A venit un tânăr noaptea după ce și-a cumpărat un burger care spune că i s-a părut ceva iar cetățenii au primit noaptea la 12 mesaj Ro alert. Mi se pare prea mult. Ce să facă cetățenii, să pună mâna pe cornete, pe prăștii?”, a spus primarul, citat de G4Media.

La rândul său, prefectul de Brăila, Iulian Timofei, a scris pe Facebook că „nu există motive de panică în urma alertei cu drone, emisă prin Ro-Alert”.

Semnalul a fost detectat vineri noapte de sistemul de supraveghere al României, în contextul în care forțele rusești atacau în același timp oreșele ucrainene de la granița cu România.