De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 5 ore

Veaceslav Platon

Raiderul fugar, Veaceslav Platon dat în urmărire internaţională este citat din nou la Procuratură

Redacția Liber TV

Potrivit Procuraturii Generale, în perioada 2011-2015, Veaceslav Platon a creat o schemă infracţională prin care a preluat pachetul majoritar de acţiuni al băncii "Moldova-Agroindbank". Procurorii susţin că, pentru a obţine controlul asupra băncii, Platon a folosit bani murdari obţinuţi din aşa-numitul "laundromat rusesc" – o altă schemă infracţională coordonată tot de el. Astfel s-au spălat, şi cu ajutorul unor magistraţi, peste 20 de miliarde de dolari proveniţi din Rusia, şi au fost legalizate zeci de datorii fictive între companii străine.

Potrivit procurorilor, folosind aceşti bani şi acte false, infractorii au înregistrat tranzacţii contrar voinţei acţionarilor băncii "Moldova-Agroindbank". Astfel au obţinut un pachet de aproape 3 mii de acţiuni, în valoare totală de 28 de milioane lei.

„Conform probelor administrate în cauza penală, procurorii au constatat că, ulterior obţinerii pachetului de acţiuni, făptuitorii pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, au tranzacţionat acţiunile sustrase către companiile nerezidente al căror beneficiar real era Platon Veaceslav”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Potrivit agenţiei TASS, şi ministerul rus de Interne continuă ancheta împotriva lui Platon, Usatîi şi Plhotniuc în dosarul Laundromat. Aceştia sunt acuzaţi de  – conducere şi participare la comunitatea criminală internaţională şi retragerea a mai mult de 500 de miliarde de ruble din Rusia, prin tranzacţii valutare ilegale. Cei trei riscă până la 20 de ani de închisoare.

Veaceslav Platon a fost condamnat în 2017, la 18 ani de închisoare, pentru că ar fi obţinut, prin scheme infracţionale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei. În iunie a fost eliberat, cu sprijinul procurorului general de atunci, Alexandr Stoianoglo, care a susţinut că dosarul lui Platon a fost fabricat la comandă politică.

În prezent, Veaceslav Platon este dat în urmărire internatională pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari