Reacția Ministerului Sănătății după ce mai mulți asistenți sociali au fost eliberați din funcție în urma reformei “Restart”

Adrian Sirbu

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a venit cu o serie de precizări după ce în spațiul public au apărut informații precum că în urma implementării reformei „Restart”, mai mulți angajați ar fi fost eliberați din funcții.

Potrivit reprezentanților instituției, odată cu implementarea reformei de asistență socială au fost preluate competențele de nivel local, iar direcțiile de asistență socială create de consiliile raionale au fost lichidate. În același timp, angajații direcțiilor de asistență socială au fost preavizați, iar aproximativ 96% din personal a fost reangajat în cadrul agențiilor teritoriale de asistență socială nou-create.

Astfel, circa 2% din foștii angajați ai direcțiilor de asistență socială nu s-au regăsit în sistemul reformat, din diverse motive, fiind luate în considerare aspecte legate de integritate și profesionalism. La fel, circa 2% din persoanele angajate nu au acceptat funcțiile propuse în noile autorități și au ales să nu mai activeze în sistemul de protecție social.

Conform datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, numărul persoanelor angajate în cadrul Agențiilor teritoriale de asistență socială este stabilit de Hotărârea Guvernului nr. 957/2023 cu privire la constituirea, organizarea și funcționarea agențiilor teritoriale de asistență socială și constituie 9.861 de persoane.