Republica Moldova își marchează debutul istoric în securizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice 2024: 13 polițiști și carabinieri vor fi detașați la Paris

Adrian Sirbu

Astăzi a avut loc ceremonia festivă dedicată detașării unei echipe a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru participare în misiuni de serviciu în cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară, Paris 2024. Este pentru prima dată când Republica Moldova este reprezentantă în rândul forțelor de securitate și ordine publică la Jocurile Olimpice.

Cei 13 polițiști și carabinieri detașați vor fi recunoscuți printre forțele de securitate participante la Jocurile Olimpice prin emblema țării, pe care o vor purta cu mândrie pe mâna stângă. Acești profesioniști au acumulat experiență în gestionarea numeroaselor acțiuni de asigurare a ordinii publice și securității în cadrul diferitor celule de criză, au contribuit la desfășurarea în siguranță a mii de evenimente publice și, alături de colegii lor, au asigurat securitatea Summitului Comunității Politice Europene, au avut grijă de refugiații războiului din Ucraina și au intervenit în gestionarea situațiilor de criză cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultimii ani la frontieră.

Reprezentând Republica Moldova, alături de alte 50 de țări, echipa noastră se va alătura omologilor francezi din domeniul securității publice pentru a efectua misiuni de patrulare pe domeniul public, de pază și protecție la obiective și misiuni de descurajare, în colaborare cu echipe internaționale mixte, sub comanda omologilor francezi.

Ei vor contribui la securizarea terminalelor și a procesului de transport al pasagerilor la aeroportul „Charles de Gaulle”, în scopul securizării zonelor dens populate, precum și la combaterea criminalității prin monitorizarea comportamentelor sau situațiilor care ar putea constitui un risc în vederea combaterii terorismului sau a oricărei forme de criminalitate. Astfel, participarea lor va contribui la creșterea nivelului de securitate și de descurajare în principalele locuri care urmează să fie vizitate de turiștii din regiune.

Această misiune înseamnă o mare reușită pentru noi toți, pentru că invitația din partea Franței vine să recunoască profesionalismul, capacitatea instituțiilor noastre de  a participa la asigurarea ordinii publice și securității pe continent, nu doar acasă”, a declarat Președinta Republicii Moldova Maia Sandu, exprimându-și încrederea că polițiștii și carabinierii detașați vor împărtăși în această misiune experiența lor și vor învăța din experiența altor state.

Startul participării noastre la misiuni internaționale în Europa arată că Moldova și MAI au pornit pe calea europeană și că integrarea în Uniunea Europeană este cu un pas mai aproape, iar pentru noi acest lucru înseamnă o viață mai bună, în siguranță”, a menționat Ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în Republica Moldova a mulțumit autorităților moldovenești pentru că au dat curs solicitării Franței de a oferi suport operațional pentru forțele franceze de securitate internă, alături de alți parteneri, accentuând că securitatea și siguranța la Jocurile Olimpice constituie o prioritate absolută pentru autoritățile franceze.