România și Republica Moldova își prezintă rădăcinile comune la cea de-a III-a ediție a Festivalului Tradițiilor Românești

Adrian Sirbu

Guvernul României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, organizează la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, cea de-a treia ediție a Festivalului Tradițiilor Românești. Evenimentul, ce se va desfășura pe 24 și 25 mai, va aduna, sub un concept unic, artiști populari din România și Republica Moldova care vor oferi publicului interacțiuni reale cu vechiul și noul meșteșug românesc, alături de întreaga valoare identitară a acestuia.

Peste 50 de meșteri populari autentici de pe ambele maluri ale Prutului vin în centrul Chișinăului pentru a-și expune creațiile și a realiza ateliere, toți uniți în jurul dorinței de apropiere a celor două spații culturale, istorice și spirituale, dar și a dovezii că avem tradiții cu rădăcini comune. Vor fi prezenți la eveniment artiști populari din toate zonele istorice ale României și din regiuni ale Republicii Moldova, pentru a arăta publicului lucrările lor din toate domeniile folclorice specific românești: tâmplărie, pielărie, confecționarea de măști populare, sculptura în lemn, cojocărie, olărit, pictură de icoane și multe altele.

În cele două zile ale Festivalului Tradițiilor Românești, pe scena ce va fi amplasată în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău vor urca ansambluri de muzică și dansuri populare din România și Republica Moldova, realizând astfel un spectacolul-maraton ce se vrea a fi unul dintre cele mai mari evenimente publice organizate de Guvernul României în ultimii ani în Republica Moldova.

Fuego, Frații Advahov și Gabriel Nebunul, printre artiștii Festivalului

Atât în seara de sâmbătă, 23 mai, cât și duminică, 24 mai, organizatorii vor propune publicului două concerte extraordinare ce vor sublinia anvergura acestui eveniment unic prin conținutul său, un eveniment care se maturizează de la an la an și se bucură de atenția și prețuirea vizitatorilor. Fuego, unul din marii artiști ai folclorului românesc, va fi cel care, alături de Frații Advahov, va deschide lista muzicienilor care vor asigura voia bună și bucuria reîntâlnirii dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului.

Programul complet poate fi consultat pe site-ul www.festivalultraditiilorromanesti.md și pe paginile de socializare dedicate evenimentului.

Intrarea la festival va fi GRATUITĂ, iar cei mici vor avea un spațiu dedicat în care își vor putea petrece timp liber de calitatea alături de părinții lor. Animatorii și voluntarii vor asigura, pe toată perioada evenimentului, un program dedicat celor mici, așa încât să existe toate motivele pentru care familiile să-și petreacă un weekend memorabil în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la cea de-a treia ediție a Festivalului Tradițiilor Românești.