România va asigura cu gaze naturale întreg teritoriul Republicii Moldova în cazul unei crize energice totale sau temporare

Redacția Liber TV

România va asigura cu gaze naturale din resursele proprii întreg teritoriul Republicii Moldova în cazul unei crize energice totale sau temporare.

Pe data de 15 aprilie a avut loc o întrevedere între șefii Agenția Națională Pentru Reglementare în Energetică de la București și Chișinău unde au discutat și analizat opțiunile de asigurare cu gaze naturale întreg teritoriu din stânga Prutului. În cazul unei crize energetice totale sau temporare, România va livra gaze naturale din propriile resurse dar se va implica la identificare resurselor alternative pentru a asigura transportatorii gazului prin conductele sale până la Chișinău.

În cadrul întrevederii conducerea ANRE de la Chișinău s-a întâlnit cu directorul Transgaz România abordând subiectul extinderii infrastructurii conductelor de gaze naturale și conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic european.

România are rezerve de gaze naturale dovedite de 100 miliarde metri cubi, cea mai mare cantitate de gaze (75%) descoperite se află în Transilvania, urmată de Muntenia și Moldova. În Marea Neagră sa descoperit un  pontențial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.