Satul Văleni, din raionul Cahul, aflat în Rezervația Prutul de Jos, a fost inclus în clasamentul celor mai bune destinații turistice rurale din lume

Ala Găină

Satul Văleni, din raionul Cahul, aflat în Rezervația Prutul de Jos, a fost inclus în clasamentul celor mai bune destinații turistice rurale din lume. Este prima localitate din Republica Moldova inclusă în acest top.

Localitatea din raionul Cahul, cunoscută pentru pensiunile sale și peisajele pitorești ale Lacului Beleu, a fost desemnat cu distincția „Best Tourism Villages”, ediția 2023, de către Secretariatul General al Organizației Mondiale a Turismului, acesta fiind cel mai prestigios premiu la nivel global pentru turismul rural.

Localitatea s-a remarcat pe plan internațional prin legendara participare a bunicăi din Văleni la Eurovision alături de Zdob și Zdub, precum și miilor de turiști de pe navele de croazieră de pe Dunăre, pentru peisajele extraordinare spre Lacul Beleu și Colinele de Aur și pentru prima rezervație din Republica Moldova, „Prutul de Jos”, inclusă în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei, se arată într-un comunicat al Delegației UE în Republica Moldova.

Misiunea diplomatică a precizat că satul Văleni, în ultimii ani, a beneficiat de susținerea financiară UE pentru extinderea pensiunilor, dezvoltarea infrastucturii locale și a inițiativelor comunitare. Uniunea Europeană susține dezvoltarea întregii regiuni Cahul, investind, până în prezent, 6,45 milioane de euro prin 125 de proiecte implementate în turism, eficiență energetică și dezvoltare antreprenorială.