Sheriff

Se clatină imperiul Sheriff? Uzina de Ciment nu mai funcționează, iar Uzina Metalurgică rămâne fără metal

Redacția Liber TV

În prezent, Uzina Metalurgică este în impas. Din luna noiembrie, Uniunea Europeană nu mai exportă deșeuri de metale la Uzina din Râbnița, ceea ce ar putea duce la falimentul ei în scurt timp. Uzina importă de pe piața UE circa 70% din cantitatea necesară.  În luna septembrie, din România – stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie – 44 de mii de tone de fier uzat, cantități ce îi permit în prezent să funcționeze, având încă stocuri, notează zonadesecuritate.md. 

Totodată, nu doar importul din Uniunea Europeană nu mai e posibil, dar și exportul. Asta, în condițiile în care doar România mai cumpăra metalul produs în regiunea separatistă.

Surse din cadrul pretinsului Guvern de la Tiraspol spun că în prezent se încearcă rezolvarea acestei probleme prin intermediul Chișinăului, iar presiunile ce au fost la sfârșitul acestui an, cu terenurile agricole și plăcuțele neutre, ar avea legătură cu problemele financiare ale regimului.

Cei de la Tiraspol vor ca autoritățile de la Chișinău să-i ajute în discuțiile cu Uniunea Europeană pentru a le permite importul și exportul din metal uzat. Decizia UE de a interzice această activitatea în baza legăturii cu nerespectarea normelor ecologice. Această decizie a avut consecințe clare atât asupra Republicii Moldova, cât și asupra Belarusului.

Comisia Europeană a stabilit că „exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică)  vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.”

Astfel, doar dacă Republica Moldova va solicita permis pentru importul de metal uzat și va putea demonstra că respectă normele UE de mediu în această privință, uzina va putea importă și exportă metal, ceea ce ar însemna continuarea finanțării regimului de la Tiraspol.