Șeful biroului Interpol Moldova ar fi fost printre persoanele reținute de procurorii anticorupție. Reacția Guvernului

Ala Găină

Comisarul principal al biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, ar fi fost reținut în urma perchezițiilor efectuate de procurorii anticorupție, în cadrul unui dosar în care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită, împiedicând publicarea unor notificări de către Interpol.

Sursele Europei Libere din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și din alte instituții de forță afirmă că Țentiu nu este singurul reținut, și că ar fi încă „alte câteva persoane”.

Serviciul de presă al PA a spus Europei Libere că a furnizat toată informația ce nu poate fi făcută publică în acest moment și că nu poate oferi „informații suplimentare” pentru a nu periclita investigația care este în desfășurare.

Persoane familiarizate cu mersul anchetei spun că în cadrul conferinței de presă din 4 iunie, susținută de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar fi urmat să fie anunțat și arestul lui Viorel Țentiu, însă acest lucru s-a „refuzat în ultimul moment”.

Nici Veronica Dragalin, nici șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, nu au răspuns la apelurile Europei Libere.

În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 5 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat faptul că Viorel Țentiu, Mihail Vodă, Vitalie Pîrlog și Oleg Mîță ar fi vizați în această anchetă. Vodă a declarat că este evident că organul de urmărire penală trebuie să confirme în cel mai scurt timp identitatea persoanelor vizate, pentru că asta este o informație de interes public.

„Pe linia Executivului, dar și a instituției de resort care este vizată nemijlocit – Ministerul Afacerilor Interne (MAI), lucrurile sunt clare. Dacă persoanele au încălcat legea, trebuie să suporte consecințele și să fie pedepsite pentru acțiunile comise”, a declarat Daniel Vodă.

De asemenea, el a precizat că a discutat în această dimineață cu responsabilii de la MAI și că instituția „va coopera strâns pentru a oferi organului de urmărire penală toate detaliile necesare”.

„Cu siguranță, colegii de la MAI ar putea să ofere presei comentariile instituționale care vizează conversațiile în jurul acestei anchete inclusiv pe parcursul zilei curente”, a conchis Daniel Vodă.

Marți, 4 iunie, procurorii au efectuat 33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența ofițerilor francezi și a Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA.