Șeful Biroului Vamal Nord și doi subordonați ai săi, în arest preventiv pentru 30 de zile

Adrian Sirbu

30 de zile de arest preventiv pentru trei din cei șapte vameși reținuți la Biroul Vamal Nord, într-un dosar de corupție. Este vorba despre șeful Biroului Vamal Nord, Nicolae Mazanca, și doi dintre cei șase subordonați ai săi, reținuți miercuri, după ce au fost desfășurate peste 20 de percheziții. Aceștia sunt cercetați de către ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Chișinău pentru fapte de corupere pasivă.

Astfel, cinci persoane urmează a fi plasate în Penitenciarul 13, iar un funcționar vamal a primit mandat de arestare la domiciliu, încheierile instanței fiind cu drept de atac.

Amintim că, CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău l-au reținut, acum două zile, pe șeful Biroului Vamal „Nord” al Serviciului Vamal, precum și pe alți cinci funcționari vamali. Aceștia sunt cercetați într-o cauză penală, în care sunt învinuiți de fapte de corupere pasivă.

Potrivit probelor administrate de CNA, s-a constatat că învinuiții ar fi organizat o schemă infracțională, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la persoane fizice și persoane juridice pentru urgentarea sau eludarea unor proceduri vamale, materializate prin favorizarea celor din urmă la introducerea sau tranzitarea bunurilor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, contrar prevederilor legii.

Astfel, în cadrul investigațiilor efectuate de CNA s-a documentat pretinderea și acceptarea de către bănuiți de la persoanele care introduceau marfă prin posturile vamale a unor remunerații ilicite ce variau între 1,5 mii de euro și 9 mii de euro.

Mai multe sume de bani, dar și alte probe relevante pentru cauză, au fost ridicate în cadrul perchezițiilor. Cercetările pe caz se desfășoară în continuare sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău.