ff

Șeful SIS: Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși de la Cobasna

Redacția Liber TV

„În primul rând, vorbim despre regiunea noastră separatistă: vorbim despre Transnistria, vorbim de formațiuni militare ilegale – un grup operativ al trupelor ruse (GOTR), vorbim despre compoziția militară din jurul satul Cobasna. Din câte cunoaștem, protecția acestor depozite este acum întărită și înțelegem că acest factor este unul dintre elemenele-cheie în ceea ce privește utilizarea elementelor destabilizatoare în țara noastră”, a declarat Alexandr Esaulenco.

Mai mult, Esaulenco spune că Republica Moldova ia în considerare noile provocări de securitate din regiune și chiar se pregătește pentru un val de refugiați

Federația Rusă are în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați împărți în trupe de menținerea a păcii cu mandat legal și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care nu au mandat pentru a fi prezente în Republica Moldova și care au misiunea de a păzi depozitele de muniții de la Cobasna de lângă granița cu Ucraina.

În depozitul de la Cobasna erau depozitate circa 20.000 de tone de muniții. În prezent, cantitatea de muniții rămasă acolo nu se cunoaște exact, deoarece de circa 20 de ani, nimeni din rândul oficialilor OSCE sau moldoveni nu au mai fost lăsați să inspecteze acest obiectiv militar.

La 25 ianuarie, grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria a efectuat exerciții de pregătire pentru luptă.

Recent, presa ucraineană a relatat că serviciile speciale ruse ar pregăti „provocări” împotriva militarilor ruşi dislocaţi în regiunea separatistă Transnistria, din estul Republicii Moldova, cu scopul de a acuza apoi Ucraina de provocări.

„Conform Serviciului de informaţii militare, la 13 ianuarie, Brigada a III-a autonomă motorizată din cadrul forţelor armate din regiunea transnistreană a fost reunită în cadrul unei şedinţe de lucru, în cursul căreia personalul a fost informat că se aşteaptă provocări din partea Ucrainei în zona localităţii Cobasna, unde se află depozitele de muniţie de artilerie ale Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR)”, se menţionează în comunicatul oficial al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.