De Ultimă Oră

Prețul la gazul natural ar putea crește cu 4 lei pentru un metru cub. Solicitarea Moldovagaz

Moldovagaz solicită majorarea tarifului la gaze naturale cu 30%, ceea ce ar însemna o creștere cu patru lei pentru un metru cub. Potrivit ANRE, „solicit…

Actualizat acum 8 ore

Sindicatele din educație trag un semnal de alarmă: „Violența din școli, inclusiv față de cadrele didactice, din partea elevilor şi a părinților a devenit o „normalitate”

Ala Găină

Violența din școli, inclusiv față de cadrele didactice, din partea elevilor şi a părinților a devenit o „normalitate” și nu o excepție. Este semnalul de alarmă al sinducatelor din educație, potrivit cărora majoritatea încercărilor de a aborda gravitatea fenomenului violenței din școli, s-a soldat cu diminuarea și negarea lui. Ba mai mult, nedorința guvernanților de a se implica în soluționarea acestei grave probleme, din motive lesne de înțeles, a dus chiar la efecte inverse – acuzarea celor din breasla pedagogică, precum că întâia cauză ar fi calitatea învățăturii lor, spun reprezentanții din educație. 

„Considerăm că beneficiarii învățământului trebuie asigurați nu doar cu drepturi, ci și cu îndatoriri, astfel încât să fie prevenită atât afectarea dreptului la educație, cât și a dreptului la muncă într-un mediu adecvat, sigur și non-violent”, spun sindicatele.

Reacția vine după ce ieri, mai multe organizații neguvernamentale cer Ministerului Educației să-și retragă propunerea de a introduce un sistem de recompense și sancțiuni pentru elevi. Apelul vine după ce, acum două săptămâni, Parlamentul a votat proiectul de modificare a Codului Educației în prima lectură.

„Or, politicile de prevenire și practicile de intervenție și sprijin prin predarea și consolidarea unui comportament social adecvat, nu trebuie să le excludă pe cele punitive. Sau, politica „zero sancțiuni” pentru elevi în cazul încălcării, afectării dreptului, inclusiv la integritate corporală pentru semenii lor sau alte persoane, nu face decât să încurajeze asemenea deprinderi”, se mai arată în comunicatul sindicatelor.
„Avându-se în vedere importanța socială a chestiunii abordate, considerăm că adoptarea în lectura finală a proiectului de Lege nr. 70 din 06.03.2024, va constitui o acțiune concretă din partea legiuitorului în vederea reglementării unui mecanism eficient pentru sancționarea acțiunilor neadecvate mediului școlar și asigurarea unui comportament non-violent.

În concluzie, din numele comunității pedagogice, pledăm în favoarea propunerilor înaintate de Ministerul Educației și Cercetării, pentru modificarea Codului educației și considerăm oportună suplimentarea lor cu propuneri de sancționare aidoma celor stipulate în legislația României și altor țări pentru părinții/reprezentanții legali ai elevilor”, se arată în scrisoarea Federației Sindicale a Educației și Științei.

Peste 20 de ONG-uri au lansat un apel public, prin care cer Ministerului Educației să retragă propunerile de a introduce sistemul de recompense și sancțiuni pentru elevi. Reprezentanții societății civile cred că aceste măsuri ar încuraja și mai mult abuzul față de elevi. Profesorii salută, însă, inițiativa și cred că aceasta îi va responsabiliza pe elevi.