Sindicatele solicită ca salariul mediu în educație să fie egal cu salariu mediu în economie. Ce au convenit cu Ministerul Educației

Adrian Sirbu

Reprezentanții sindicatelor din educație au avut ieri o întrevedere cu ministrul Educației, Dan Perciun, în cadrul căreia au solicitat mai multă echitate salarială pentru cadrele didactice.

”Cu referire la situația din municipiul Chișinău – până la data de 10 ianuarie urmează să se desfășoare ședința Consiliului Municipal (asta a fost înțelegerea dintre Minister și Primăria Municipiului Chișinău), pentru a ajusta bugetul municipal, urmare a ajustării bugetului de Stat, la cele 127 milioane Municipiul va realoca 86 milioane lei, ceea ce ar fi mai mult decât suficient și pentru salariu, și pentru premiu”, au declarat sindicatele.

Potrivit reprezentanților din educație, dezbaterile cele mai aprinse au vizat Valoarea de Referință din proiectul Bugetului.

Sindicaliștii categoric nu sunt de acord cu mărimea Valorii de referință propusă de 2200 lei pentru cadrele non-didactice și 2500 de lei pentru cadrele didactice. FSEȘ a aprobat un obiectiv principal de majorare a salariilor din ramură, și anume – Salariul mediu in educație trebuie să fie egal cu salariu mediu în economie. Conform datelor BNS, câștigul salarial mediu lunar brut în trimestrul III al anului 2024 a constituit 14.116,8 lei, pe când în învățământ el constituie 11.241 lei – 74,4% din salariul mediu în economie, diferența fiind de 2925 lei, adică de 25,6%.

Ținând cont de aceasta constatare, FSEȘ cere, ca variantă, ca și mărimea Valorii de Referință să fie majorată în acest coraport. Astfel, VR = 2100 de bază ar trebui x 25,6% = 2640 de lei (pentru personalul non-didactic și OLSDÎ); iar la VR = 2300 x 25,6% = 2900 lei (pentru personal didactic și de conducere de toate tipurile). La această etapă, pentru a ajunge la un compromis, sindicaliștii propun să se înceapă negocierile cu + 200 lei VR la nondidactici și +300 lei pentru cadre didactice și de conducere,
Astfel, Valorile de Referință ar crește de la 2100 la 2300 pentru non-didactici și pentru colaboratorii OLSDÎ și, respectiv, de la 2300 la 2600 pentru cadre didactice, științifice și de conducere”, mai spun sindicaliștii.

În afară de parametrii creșterilor salariale directe, incluse în Valoarea de Referință, veniturile cadrelor didactice vor crește, potrivit Bugetului pentru 2025, și prin alocarea unor sume importante pentru deținătorii gradelor didactice și manageriale (majorări indirecte). În acest scop vor fi alocate suplimentar 191 de milioane lei.

Pentru gradele manageriale se preconizează următoarele sporuri –pentru gradul doi de la 300 la 1000 lei, pentru gradul unu-de la 600 la 1500 lei, iar pentru gradul superior de la 1000 – la 2000 lei.
Sindicatul cere să fie revizuite sumele alocate deținătorilor titlurilor științifice pentru cercetători: pentru gradul științific de doctor în științe se propune a stabili suma de 1250 lei, iar pentru titlul de doctor habilitat – 2500 lei. Totodată, se va ține cont de propunerea FSEȘ de a majora pentru lucrătorii muzicali din grădinițe și metodiști clasa de salarizare de la 52 la 56”
, se mai arată în comunicatul sindicatelor.