SIS și CNA, cu ochii pe camerele ce monitorizează traficul rutier

Adrian Sirbu

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Centrul Național Anticorupție (CNA) vor avea acces la imaginile video transmise de camerele de supraveghere ale Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere „Controlul traficului”. Imaginile vor putea fi accesate, în regim online, fără a avea acces la datele înregistrate de sistem în scopul prelucrării sau modificării acestora. Prevederile sunt incluse într-un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul de Interne (MAI), transmite IPN.

Necesitatea acordării unui astfel de acces se justifică prin sporirea capacităților Serviciului de Informații și Securitate și Centrului Național Anticorupție în domeniul prevenirii și combaterii acțiunilor care afectează securitatea statului, precum și implicarea acestora în procesul de combatere a  corupției și actelor conexe corupției, precum și recuperarea bunurilor infracționale”, argumentează MAI.

Potrivit inițiativei, modul de accesare și vizualizare a informaților din Sistem se va efectua de către un număr strict determinat de ofițeri de informații din cadrul SIS și ofițeri de investigații din cadrul CNA, cu autorizarea corespunzătoare din partea factorilor decizionali, iar aceștia nu vor avea acces nelimitat în regim de monitorizare instant prin intermediul acestui Sistem, ci va fi condiționat de normele legale.

Actualmente, pot accesa și vizualiza informația din sistem:
– angajații din cadrul Serviciului Tehnologii Informaționale;
– Inspectoratului General al Poliției
– autorități administrative din subordinea MAI;
– autorități din cadrul Serviciului Protecție și Pază de Stat, cărora le revin atribuții în domeniul de asigurare a ordinii publice, prevenirea și curmarea infracțiunilor și altor încălcări ale legilor.

În prezent, Sistemul automatizat de supraveghere a circulației rutiere actualmente este constituit din 73 de posturi, dintre care 48 de posturi de supraveghere a circulației rutiere sunt amplasate în municipiul Chișinău. Totodată, pe traseele naționale și municipiul Chișinău urmează să fie construite 23 de posturi noi. În acest sens se elaborează documentația de proiect – proiectarea construcțiilor, elementelor de rezistență, a rețelelor electrice și proiectarea topo-geodezică și geologică.