De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 13 ore

Sistarea iluminatului stradal și învățământ online. Măsurile propuse de Guvern pentru a face față eventualei crize de gaze naturale

Ala Găină

Sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte sau revenirea la lecțiile online. Sunt câteva dintre măsurile propuse de autorități în cazul limitării furnizării gazelor naturale. Aceste acțiuni se regăsesc în proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023,  care a fost supus consultărilor publice. 

Documentul prevede instituirea Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor necesare în contextul unei crize energetice. Printre măsurile care sunt luate în calcul de autorități se numără:

– Sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte, după ora 23:00

– Organizarea procesului de învățământ la distanță/online pentru instituțiile de învățământ (cel puțin 10 zile pe lună)

– Reconectarea și utilizarea în cadrul instituțiilor publice a cazanelor care funcționează pe biomasă, în mod exclusiv

– Utilizarea stocurilor strategice de gaze naturale disponibile

– Procurarea gazelor naturale de la comercianți alternativi, din piețele internaționale de gaze naturale

– Limitarea temperaturii interioare la 19 grade Celsius în cadrul hotelor, restaurantelor, clădirilor comerciale, publice, gospodării casnice.

Totodată, autoritățile estimează că se va majora consumul de cărbune de la 127,3 mii tone planificat până la 198,9 mii tone (nivelul anului 2017), ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 1,5 ori.

În cazul lemnului,consumul acestuia ar urma  să se majoreze de la 391,6 mii m3 planificat până la 573,9 mii m3 (nivelul anului 2016), ceea ce reprezintă o creștere tot de aproximativ 1,5 ori.

În același timp, conform datelor prezentate de către instituțiile locale de specialitate în domeniul învățământului, din totalul de 2672 de instituții, 405 sunt conectate la rețeaua termică centralizată, 1481 – dispun de centrale termice pe gaze, 687 – dispun de centrale termice cu combustibil solid și 116 instituții de învățământ general sunt cu încălzite de la sobe.