Situația moldovenilor din Gaza, incertă. Autoritățile nu cunosc deocamdată când vor fi evacuați

Ala Găină

Zeci de persoane au început să părăsească miercuri Gaza, după ce Egiptul a deschis punctul de trecere Rafah pentru prima dată de la începutul războiului dintre Israel și Hamas. Totuși, potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, Egiptul a aprobat ieșirea unui număr limitat de persoane. Pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza. Printre aceste persoane, nu se regăsesc moldoveni. 

„Cel puțin atâta timp cât nu avem cetățeni moldoveni printre cei răniți, nu au fost comunicați în lista care a fost acceptată pentru evacuare. Însă, purtăm discuții. Avem discuții permanente și aceștia vor fi evacuați în măsura în care autoritățile vor decide acest lucru. Îmi este complicat să fac careva pronosticuri, atâta timp cât se duc negocieri foarte active în ceea ce privește evacuarea cetățenilor străini. Mizăm pe deschiderea autorităților egiptene, vor facilita și se vor implica activ pentru evacuarea lor în regim prioritar”, a declarat Mihai Mîțu, secretar general al Ministerului de Externe.

Conform informațiilor oficiale, în prezent, în Fâșia Gaza se află peste 7000 de cetățeni străini, iar evacuarea acestora se va desfășura gradual.

Nu este clar câte persoane au reușit să plece prin Rafah, la granița sudică a Fâșiei Gaza cu Egiptul, dar imagini în direct de la fața locului au arătat mulțimi de oameni intrând pe partea palestiniană a terminalului. Cu toate că peste 200 de camioane cu ajutoare extrem de necesare au intrat în Gaza dinspre Egipt, niciunui om nu i s-a permis să părăsească enclava lovită, în timp ce aproximativ 400 de străini și persoane cu dublă cetățenie erau așteptate să treacă miercuri prin această zonă.